De condenserende ketel: voordelig én milieubewust

Bespaar op uw verwarming!

Wist u dat zo'n 66% van uw huishoudelijk energieverbruik wordt opgeslokt door de verwarming? Elke investering om te besparen op uw verwarming is dus een stap in de goede richting. Wat zeker niet wil zeggen dat u letterlijk in de kou moet zitten. Integendeel! Moderne, rendabele verwarmingsinstallaties helpen u besparen terwijl u het toch behaaglijk warm hebt!

Bouwen, verbouwen of gewoon toe aan een nieuwe verwarmingsketel?

U gaat bouwen of verbouwen of  u wilt uw oude verwarmingsketel vervangen door een nieuwe, rendabele ketel? Dan is een moderne, hoogrenderende condenserende ketel iets voor u. Naast een lage energierekening en een bijdrage aan een gezonder milieu, heeft de condensatieketel nog veel meer in zijn mars!

Wat is een condensatieketel?

Een condensatieketel is een moderne, hoogrenderende verwarmingsketel die extra energie recupereert uit zijn verbrandingsgassen. Daardoor is de condensatieketel efficiënter dan traditionele verwarmingsketels. Zijn rendement ligt gemiddeld 11 % hoger. Installeert u een condenserende ketel in combinatie met een modulerende thermostaat en/of een weersafhankelijke regeling, dan kunt u tot 40% energie besparen ten opzichte van een oude klassieke verwarmingsketel.

Hoe werkt een condenserende ketel?

schema werking gascondenserende ketel

(1) De condensatieketel recupereert warmte

De waterdamp die vrijkomt bij de verbranding van aardgas, bevat nog veel warmte. Het is deze warmte die de condensatieketel recupereert en het hoge rendement oplevert. In plaats van deze warme verbrandingsgassen te laten ontsnappen via de schoorsteen, gaat de condenserende ketel die gassen afkoelen via een warmtewisselaar.

(2) De condensatieketel gebruikt de gerecupereerde warmte om het water van uw radiatoren of vloerverwarming te verwarmen

Door diezelfde warmtewisselaar stroomt het retourwater van de radiatoren of de vloerverwarming. Dat water heeft een temperatuur die lager is dan 58°C. De waterdamp in de rookgassen condenseert en slaat neer in de warmtewisselaar tot een vloeibare toestand. Hierdoor daalt de temperatuur van de rookgassen aanzienlijk. De warmte die daar is teruggewonnen kan op haar beurt het retourwater van de radiatoren of vloerverwarming voorverwarmen.

Voor u een condenserende ketel installeert….

Voor u een condensatieketel laat installeren, neemt u best enkele voorafgaande maatregelen die de werking en de zuinigheid van uw nieuwe verwarmingsketel alleen maar ten goede zullen komen:

  • Isoleer uw dak, buitenmuren, vloer en ramen, cv-leidingen in niet-verwarmde ruimten. Zo zal u op lagere temperatuur kunnen verwarmen.
  • Kies voor vloerverwarming of voor lage-temperatuur-radiatoren.
  • Plaats kamerthermostaten, thermostaatkranen en een weersafhankelijk gestuurde ketelregelaar.
  • Als u ervoor kiest om een condenserende ketel te installeren, is het vooral zaak om u goed te laten begeleiden. Een echte vakman zal het juiste ketelvermogen bepalen in functie van het volume van de ruimtes die verwarmd moeten worden en de isolatiegraad van uw woning.

 

En kiest u dan voor een condensatieketel op aardgas of mazout?

Een condensatieketel op aardgas is nog steeds de beste keuze omwille van een heel aantal redenen:

  • Aardgas is goed voor het milieu! Aardgas stoot bij de verbranding minder CO2 uit dan andere fossiele brandstoffen. Aardgas vormt bij de verbranding geen roet. Dat is niet alleen beter voor uw schoorsteen, maar ook voor uw gezondheid en voor het milieu. Dankzij het ondergronds transport van aardgas is er geen vervuiling door vrachtverkeer. Ook het grondwater en de bodem blijven schoon, want u hoeft aardgas niet op te slaan in een voorraadtank.
  • Aardgas is veilig! Aardgas is niet zelfontbrandend en aardgas is ook niet giftig.
  • Een condensatieketel op aardgas vraagt weinig onderhoud. In Vlaanderen bent u verplicht om uw condenserende ketel op aardgas om de twee jaar te laten nakijken. Een goed onderhouden ketel verbruikt trouwens minder aardgas en gaat langer mee.
  • Een condenserende ketel op aardgas is makkelijk te plaatsen. Afhankelijk van het toestel is de toevoer van lucht en de afvoer van verbrandingsgassen via een bestaande schoorsteen of via een muurdoorvoer mogelijk. Een gesloten ketel past zelfs in een keukenkast.
  • Een condensatieketel op gas is zuinig en goedkoper. Moderne aardgastoestellen met een hoog rendement verbruiken minder. Deze toestellen zijn herkenbaar aan het HR TOP label.
  • U heeft geen opslagtank nodig. U bespaart dus plaats en geld

 

Lees hier de getuigenis van een gezin dat overgeschakeld is van stookolie naar aardgas.

Overtuigd van de vele voordelen van een condensatieketel?