De water-water-warmtepomp: vernuftig, ecologisch en voordelig

Hoe werkt een water-water-warmtepomp?

Zoals de naam zelf zegt wordt bij een water-water-warmtepomp de warmte uit water gehaald of uit de bodem met behulp van water. Er zijn dus verschillende mogelijkheden. Dit type warmtepomp kan zowel in een nieuwbouw als in een bestaande woning geïmplementeerd worden. Er zijn wel verschillende types collector mogelijk bij een water-water-warmtepomp.

warmtepomp water-water

Water-water-warmtepomp met open bron (verticaal)

Werking

Water wordt uit de zogenaamde onttrekkingsbron opgepompt en vervoerd naar een warmtewisselaar. Die warmtewisselaar helpt de warmtepomp de warmte aan het water te onttrekken. Het water, met een lagere temperatuur, wordt vervolgens teruggevoerd naar de injectiebron. In de warmtepomp wordt de warmte aan het mengsel onttrokken en opgewaardeerd tot een bruikbare temperatuur voor het verwarmen van uw gebouw of sanitair warm water.

Voordelen van warmtepomp met open bron

  • Voor warmtepompen met een grote capaciteit is een gesloten bodemwisselaar niet altijd mogelijk. Een warmtepomp met open bron is dan een goed alternatief
  • Prima energiebron met een relatief groot verwarmingsvermogen

Overtuigd van de voordelen van een warmtepomp? Contacteer ons voor een vrijblijvend gesprek!

Water-water-warmtepomp met oppervlakte watercollector

Dit warmtepompsysteem is minder bruikbaar in ons land, vanwege de lage watertemperaturen in de winter en de vereiste grootte van het grondoppervlak. Warmte wordt aan het grondwater onttrokken. Met behulp van een warmtewisselaar of via een gesloten leidingcircuit wordt het vorstvrij mengsel van water en een milieuvriendelijke anti-vriesoplossing doorheen de collector gepompt. In de warmtepomp wordt de warmte aan het mengsel onttrokken en opgewaardeerd tot een bruikbare temperatuur voor het verwarmen van uw gebouw of sanitair warm water. Bij dit systeem is het belangrijk dat de warmtewisselaar voldoende warmte aan het water kan onttrekken. Diep of stromend water geeft hierbij het beste resultaat.

Overtuigd van de voordelen van een warmtepomp?