De warmtepomp: vernuftig, ecologisch en voordelig

Hoe werkt een warmtepomp?

Warmte aan de aardbodem onttrekken

Een warmtepomp onttrekt warmte aan de omgeving en zet die om in bruikbare warmte voor uw verwarming of sanitair warm water. Ze doet dit met behulp van een combinatie van water en een milieuvriendelijk koudemiddel en haalt zo laagwaardige warmte uit de aardbodem, het (oppervlakte)water, de (ventilatie)lucht of afvalwarmte. Onze aardbodem slaat constant de warmte van de zon, de buitenlucht en de neerslag op. De aarde heeft op een meter diepte een vrij constante gemiddelde temperatuur van +/- 11°C. Ook onze zeeën, meren en rivieren kennen deze techniek van laagwaardige warmteopslag en slaan zo een enorme voorraad aan energie op. Het is deze warmte die de warmtepomp gebruikt om een woning te verwarmen en te voorzien in warm water. De aarde vormt zo een constante bron van natuurlijke en duurzame energie.

 

Een warmtepomp heeft een rendement van 600%!

Een warmtepomp levert met 1 kW elektrische energie maar liefst 6kW aan warmte! Een warmtepomp is immers zo ontworpen dat zij met een minimale opname van aandrijfenergie uit fossiele brandstoffen een maximale warmte kan leveren. Het hoogste rendement bereiken we wanneer de temperatuur van de bron hoog is en als verwarming een zogenaamd lage-temperatuursysteem (zoals vloer- en wandverwarming) gebruiken. Naast verwarmen kunnen diverse warmtepomptypes ook koelen en warm water leveren. Kiest u voor een warmtepomp met passieve koeling, dan kunt u het hele jaar door genieten van een comfortabel binnenklimaat!

Wat kan een warmtepomp?

Verwarmen met een warmtepomp

Warmtepompen werken uitstekend met verwarmingssystemen op lage temperatuur. Vloerverwarming en/of muurverwarming zijn dus uitermate geschikt. Deze vormen van verwarming verhogen het comfort in huis door een gelijkmatige temperatuur en weinig luchtbeweging of tocht. Tegenwoordig zijn er ook lage-temperatuurradiatoren die eveneens prima kunnen gebruikt worden in combinatie met een warmtepomp.

Koelen met een warmtepomp

Met een warmtepomp kunt u niet alleen verwarmen. In de zomer kunt u ook passief koelen. Het energieverbruik beperkt zich dan tot het verbruik van de circulatiepomp. Vandaar de benaming ‘passief koelen’. Met een warmtepomp kunt u een gebouw 3 tot 4°C afkoelen.

Water verwarmen voor uw sanitair met een warmtepomp

Met een warmtepomp kunt u ook uw sanitair warm water verwarmen. Een warmtepomp kan dit zelfstandig (tot 55°C) of in combinatie met een andere warmtebron zoals bijvoorbeeld een zonneboiler.

Ventileren met een warmtepomp

Sommige warmtepompen zijn een rendabele totaaloplossing voor de klimaatregeling in uw woning. U kunt ermee verwarmen, afkoelen en dus ook ventileren. Zo hoeft u geen afzonderlijk ventilatiesysteem te installeren.

Overtuigd van het nut van een warmtepomp?