Home » Verwarmen, ventileren en koelen » Warmtepomp » Horizontale captatie
Horizontale captatie
Grond-water warmtepomp, horizontale captatie
De bodem slaagt warmte, afkomstig van de zon, op. Deze warmte komt vanuit de diepe ondergrond naar boven. De warmtepomp -grond-water- haalt warmte uit deze bodem. Hiervoor kan gebruik gemaakt worden van een horizontale collector (horizontale captatie) of van verticale sondes (verticale captatie). De grond-water warmtepomp wordt zowel bij nieuwbouw als renovaties toegepast.
Principe en aandachtspunten
Hierbij wordt er een buizensysteem aangelegd in uw tuin, op een diepte van circa 80-100 cm. Vanaf deze diepte is de grond immers vorstvrij. In deze gesloten circuits circuleert tussen de bodem en de warmtepomp, water met toegevoegd antivries. Door haar werking wordt in de warmtepomp warmte onttrokken aan dit water. Het afgekoelde water met glycol circuleert opnieuw door de tuin en neemt opnieuw warmte op. Zoninval, regen, andere invloeden en de bodem zelf, zullen de onttrokken energie weer terug aanvullan.
Deze techniek wordt toegepast vanaf een tuinoppervlakte van circa 250m². Een open oppervlakte boven het captatienet is het meest aangewezen. Vermijd gewassen, planten en bomen die diep wortelen en voer vooral geen bewouwing (terrassen, tuinhuizen, vijvers, zwembaden,…) uit boven het buizensysteem.
Voordelen
- vrij constant rendement
- hergebruik van de koelvloeistof
- kosten graafwerken zijn minder dan boringen bij verticale captatie
- passieve koeling in zomer is mogelijk
Plan je afspraak met één van onze adviseurs !
Aetec staat voor..
- Ecologie
- Vakkundigheid en knowhow
- Raad en advies op maat van je project
- Een lagere energiefactuur
- Een duurzame investering