CIS zonnepanelen of lichtpanelen: ecologisch, rendabel én mooi

Wat zijn CIS of CIGS zonnepanelen?

CIS zonnepaneelCIGS staat voor de afkorting van de elementen Koper (C), Indium (I), gallium(G) en Selenium (S) waaruit dit type zonnepaneel vervaardigd is. CIS panelen bevatten geen lood of cadmium en zijn daardoor bijzonder ecologisch en milieuvriendelijk.

Ze worden vervaardigd met dunne-film-techniek: het materiaal dat daarvoor gebruikt wordt is 100 keer dunner dan bij de standaard kristallijne panelen. Vandaar de benaming dunne film. Daardoor zijn ze minder gevoelig voor schaduw of weinig zon bij een bewolkte hemel en hoeven ze ook geen perfect zuidelijke oriëntatie te hebben. Daarom worden CIS zonnepanelen ook vaak lichtpanelen genoemd. Ze produceren meer kWh per m2 dan de kristallijne panelen.

CIS panelen zijn mooi egaal zwart waardoor ze esthetisch aantrekkelijker zijn dan andere zonnepanelen.

De bijzonder rendabele opbrengst van CIS zonnepanelen

De noodzakelijke, maar onbestaande ideale omstandigheden voor klassieke zonnepanelen

Dit zijn de ideale omstandigheden voor klassieke zonnepanelen:

  • een zuidelijke oriëntatie met een kantelbare hellingshoek die zich op elk moment in een optimaal bestralingshoek kan verplaatsen
  • geen schaduw en obstakels, geen mist, fijn stof, vervuiling of mist
  • constant zonnig en koud weer

 
In de werkelijkheid zijn de omstandigheden vaak heel anders. De voorwaarden voor een zonne-installatie zijn in de meeste gevallen niet optimaal: 

  • een oostelijke of westelijk oriëntatie van het dak
  • schaduw van bomen, schoorstenen of naburige huizen
  • hoge temperaturen
  • mist, wolken, slecht weer

CIS zonnepanelen hebben geen ideale omstandigheden nodig

CIS zonnepanelen halen meer rendement uit iedere dakopstelling. Of we nu praten over een oost-west opstelling, een pal zuidelijke opstelling of een vlakke platdakopstelling. Ze genereren dus meer kWh per Kwp dan kristallijnen panelen. Ook bij weinig licht of heel warm weer of bij schaduw is dat het geval.

Waarom zijn CIS zonnepanelen zo rendabel?

CIS zonnepanelen of lichtpanelen, zoals ze vaak genoemd worden, zijn zo rendabel om vier redenen:

1. Goed ‘low-light’ gedrag
low lightOnze Solar Frontier CIS zonnepanelen werken, in tegenstelling tot de meeste andere panelen, al in de vroege ochtenduren en werken nog steeds in de late avonduren. Dit zonnepaneel heeft weinig hinder van mist, wolken en luchtvervuiling. En dat leidt tot een hoger rendement in vergelijking met andere klassieke zonnepanelen. De Solar Frontier zonnepanelen werken eigenlijk op licht en daarom kan je ze beter beschouwen als lichtpanelen in plaats van zonnepanelen. 

2. Hoge schaduwtolerantie
schadus tolerantieSchaduw van hoge bomen, omringende gebouwen of een afgevallen blad van een boom zorgt er bij de meeste zonnepanelen voor dat de energieproductie volledig stilvalt. Bij onze CIS zonnepanelen valt enkel het bedekte gedeelte stil. De rest van het lichtpaneel produceert gewoon verder energie. Zo is er minimaal vermogensverlies en heb je een veel hoger rendement in vergelijking met andere klassieke zonnepanelen.

3. Stabiliteit bij hoge temperaturen

temperatuur stabiliteitBij alle zonnepanelen op de markt neemt de prestatie serieus af als de omgevingstemperatuur stijgt. Dat is bijvoorbeeld zo bij warme zomerdagen. Dit verlies wordt uitgedrukt in een temperatuurcoëfficiënt. Hoe hoger deze coëfficiënt, hoe groter het verlies van prestaties van de zonnepanelen op warme dagen. CIS zonnepanelen hebben een zeer lage temperatuurcoëfficiënt. Daardoor hebben zij een hoog rendement, ook op warme zomerdagen.

 4. Light Soaking Effect

light soaking effectCIS zonnepanelen zijn lichtpanelen: ze starten onmiddellijk op na de blootstelling aan daglicht. Een CIS zonnepaneel is nog niet volledig af als het geproduceerd is. Bij de eerste blootstelling aan daglicht is er in het paneel een reactie waardoor het vermogen nog met 10% stijgt. Dit is het zogenaamde ‘light soaking effect’: het resultaat van jarenlang onderzoek en ontwikkeling bij Solar Frontier. Als standaard kristallijnen zonnepanelen daarentegen worden blootgesteld aan zonlicht, treedt er al een eerste degradatie van vermogen van het paneel op.

De bijzondere esthetiek van CIS zonnepanelen

Een extra troef van deze rendabele zonnepanelen is hun mooie zwarte uiterlijk. Ze zijn makkelijk en mooi integreerbaar op alle daken. Door de mooie, egaal zwarte vlakken krijgt uw hellend dak een esthetische meerwaarde.

CIS zonnepanelen zijn een ideale oplossing voor uw plat dak

plat dak zonnepanelen CISCIS zonnepanelen kunnen in een zeer lage hellingsgraad of zelfs bijna plat geïnstalleerd worden. Daarom zijn ze dan ook een ideale oplossing voor uw plat dak. U hoeft niet tegen een lelijke schans aan te kijken. U ziet de panelen haast niet liggen.

Door de hoge schaduwtolerantie van deze panelen kan een plat dak toch optimaal benut worden. De afstand tussen de verschillende rijen zonnepanelen kan ook verkleind worden. Zo heeft uw zonne-installatie een hogere systeemcapaciteit.

 

CIS panelen munten uit door hun milieuvriendelijkheid

MilieuvriendelijkheidDe CIS zonnepanelen bevatten geen verontreinigende stoffen zoals cadmium en lood. Daarom hoeven ze ook niet op een speciale manier gerecycleerd te worden. Onze CIS panelen producent, Solar Frontier, is gedurende het hele productieproces erg begaan met het milieu. Zo worden voor de paletten, verpakkingen tot de binders toe enkel herbruikbare materialen gebruikt, terug opgehaald en hergebruikt.

Een CIS zonnepaneel is 100 keer dunner dan de typische kristallijne panelen omdat Solar Frontier minder natuurlijke grondstoffen gebruikt. Voor de productie hebben ze 60% minder energiekosten in vergelijking met de kosten voor standaard kristallijnen panelen. Dat betekent dat een kristallijn paneel 1,5 jaar nodig heeft om de energie, nodig voor de productie van zo'n paneel, terug te verdienen. Bij een amorfe paneel is dat 1,1 jaar en bij een CIS paneel 0,9 jaar.

Overtuigd van de voordelen van CIS zonnepanelen?