Zonnepanelen: goed voor uw verbruik én voor uw portefeuille

Hoe werken zonnepanelen?

zonnepanelen werkingAls u zonnepalen op uw dak heeft, dan wordt het invallend zonlicht rechtstreeks omgezet in elektriciteit. Deze stroom gebruikt u om uw elektrische apparaten te laten werken: wasmachine, droogkast, strijkijzer, oven, koelkast. Op dat ogenblik koopt u geen elektriciteit aan, maar gebruikt u uw eigen stroom. Meer nog, de elektriciteit die uw zonnepanelen produceren en die u zelf niet gebruikt, wordt naar het elektriciteitsnet gestuurd. Dat resulteert uiteraard in een lagere energiefactuur.

Bekijk de werking van een zonnepaneel:

 

Verschillende types zonnepanelen

Het monokristallijn zonnepaneel

monokristallijn zonnepaneelMonokristallijnen zonnepanelen zijn redelijk effen en zien er zo behoorlijk egaal uit. Ze hebben een vrij donkere kleur, meestal tegen zwart aan. Vroeger hadden monokristallijnen zonnepanelen een hoger rendement dan zonnepanelen in polykristallijn, maar tegenwoordig is het verschil minimaal. Door hun effen en egale structuur zijn monokristallijnen zonnepanelen gevoeliger voor direct zonlicht. Doordat de monokristallijne cellen in het zonnepaneel meestal ronde hoeken hebben, zie je vaak witte puntjes in het paneel.

 

Het polykristallijn zonnepaneel

polykristallijn zonnepaneelPolykristallijnen zonnepanelen hebben een minder egale en minder effen structuur. Ze hebben een blauwe of paarse kleur. Omdat het productieproces van polykristallijne zonnepanelen goedkoper is en er veel research naar gedaan is, zijn ze tegenwoordig min of meer even rendabel als hun monokristallijnen tegenhangers. Door hun gevarieerder structuur zijn polykristallijnen zonnepanelen gevoeliger voor diffuus zonlicht.

 

Het CIGS paneel of kortweg CIS paneel

CIGS paneel of CIS paneelCIGS staat voor de afkorting van de elementen Koper (C), Indium (I), gallium(G) en Selenium (S) waaruit dit type zonnepaneel vervaardigd is. CIS panelen bevatten geen lood of cadmium en zijn daardoor bijzonder ecologisch en milieuvriendelijk. Ze worden vervaardigd met dunne-film-techniek: het materiaal dat daarvoor gebruikt wordt is 100 keer dunner is dan bij de standaard kristallijnen panelen. Vandaar de benaming dunne film. Daardoor zijn ze minder gevoelig voor schaduw of weinig zon bij een bewolkte hemel. En hoeven ze ook geen perfect zuidelijke oriëntatie te hebben. Ze produceren meer kWh per m2 dan de kristallijnen panelen. CIS panelen zijn mooi egaal zwart waardoor ze esthetisch aantrekkelijker zijn dan andere zonnepanelen. Lees meer over Solar Frontier CIS zonnepanelen

 

Het hoog rendement paneel

hoogrendementspaneelHet hoogrendementspaneel heeft een hogere aankoopprijs, maar is uitermate geschikt voor kleinere dakoppervlaktes. Met een hoogrendementspaneel verkrijgt u toch het nodige vermogen. Een hoogrendementspaneel combineert de technologie van een kristalijn paneel en een CIS paneel.

 

Welk zonnepaneel moet ik kiezen?

Weinig verschil tussen monokristallijnen en polykristallijnen zonnepanelen

Uit verschillende testen blijkt dat er tussen monokristallijnen en polykristallijnen zonnepanelen weinig verschil is. De rendementen en opbrengsten leunen heel dicht tegen elkaar aan. Het grootste verschil zit hem in het uiterlijk. Monokristallijnen zwarte zonnepanelen vormen een mooi, egaal geheel en worden dus vaak mooier gevonden. Polykristallijnen zonnepanelen zijn blauw en daardoor opvallender en minder esthetisch. Ze zijn over het algemeen nog iets goedkoper omdat ze in grotere oplages geproduceerd worden.

 

Het CIS zonnepaneel is bijna altijd de beste oplossing

CIS zonnepaneelCIS zonnepanelen halen een hoger rendement dan de zonnepanelen in kristallijn. Deze zonnepanelen zijn de ideale oplossing:
• bij schaduwrijke opstellingen
• op een plat dak (geen helling nodig, optimale ruimtebenutting)
• als u belang hecht aan het milieu(het CIS zonnepaneel is het meest milieuvriendelijk geproduceerde zonnepaneel en bevat geen zware metalen)
• als uw dak oostelijk of westelijk georiënteerd is
• als u discrete, esthetische zonnepanelen op uw dak wil
Lees meer over Solar Frontier CIS zonnepanelen

Welk zonnepaneel is voor u de beste keuze?