EMS krijgt een update

  1. Home
  2. Landingspagina

Aetec pakt het samen met je aan

Uw energie- managementsysteem krijgt een update

Wij danken u voor uw geduld en vertrouwen in het afgelopen jaar. We zijn verheugd om binnenkort een belangrijke update aan te bieden voor uw Energiemanagementsysteem (EMS), ontwikkeld door onze technologiepartner BePowered. Aetec zet zich samen met BePowered in voor een EMS dat onafhankelijk is van merken, technologieën en energieleveranciers, zodat u baas blijft over eigen energie.

Deze onafhankelijke visie heeft ons geleid tot een zorgvuldige en toekomstgerichte aanpak in de ontwikkeling van het EMS. Hierdoor heeft deze update wat meer tijd gevraagd, maar we zijn ervan overtuigd dat het resultaat u stapsgewijs maximale flexibiliteit en efficiëntie zal bieden. In januari 2025 kunt u via een nieuw online portaal inloggen op uw EMS. In maart volgt een aanvullende update die de functionaliteit van uw EMS verder uitbreidt.

Wij kijken ernaar uit om deze ontwikkelingen met u te delen en u zo volledig te ondersteunen in uw energiebeheer.

Wat doet het energiemanagementsysteem nu voor U?

Uw EMS helpt u de controle over uw energieverbruik te vergroten. Het zoekt voortdurend naar de meest efficiënte situatie om uw energie het meest effectief te benutten, zodat u het meeste voordeel haalt uit de energie die u produceert of opslaat.

Slim laden en dynamische load balancing

Uw EMS gaat aan de hand van Dynamische Load Balancing (DLB) de beschikbare stroom zo efficiënt mogelijk verdelen over uw laadpaal of laadpalen. DLB voorkomt ook een overbelasting van uw elektriciteitsnet waardoor u nooit moet vrezen dat het licht bij u zal uitgaan wanneer u uw elektrische wagen insteekt.

Koppelen van een warmtepomp

Een warmtepomp met Smart-Grid-functionaliteit (SG-ready) kan, wanneer gekoppeld aan het EMS, slim gebruik maken van overtollige zonne-energie. Let op: niet elke warmtepomp kan gekoppeld worden, en zelfs bij compatibele systemen verschilt de aansturing. Het EMS neemt de controle over de warmtepomp zelf niet over. Bij een overschot aan zonne-energie biedt het EMS deze overtollige energie aan de warmtepomp aan om extra warmte of warm water te genereren (comfortmodus). Het blijft echter een opportunistisch systeem: als de warmtepomp besluit niet te starten, kan het EMS dit niet forceren. Daarnaast kan de warmtepomp tijdelijk worden uitgeschakeld via een blokkeercontact om pieken te beheren.

Beheer van piekverbruik en capaciteitstarief doormiddel van uw batterij

Uw batterij speelt een centrale rol in het piekbeheer en de self-consumption. Pieken van niet gekoppelde toestellen worden door de batterij opgevangen, wat voor een verlaging van uw capaciteitstarief zorgt. Het percentage van de batterij wat u hiervoor wilt reserveren kan u zelf instellen. De batterij zal dan nooit onder dit percentage gaan voor self-consumption. Zodra de piek voorbij is, wordt de batterijbuffer direct aangevuld tot aan het ingestelde percentage. Bij negatieve energieprijzen berekent het EMS hoeveel ruimte vrij te houden om later een injectiepiek op te vangen. In de winter wordt het laden van de batterij vanuit het elektriciteitsnet tijdens goedkopere uren toegelaten om zo kosten te besparen en de batterij in optimale conditie te houden.

Uw ems wat is nieuw?

Vanaf eind januari 2025 wordt het EMS verder geoptimaliseerd voor uw energiebeheer, van slimme laadverdeling tot piekverbruikbeheer. Deze update zal volledig automatisch plaatsvinden – u hoeft dus niets te doen om ervan te profiteren! Hier zijn de belangrijkste verbeteringen:

Dynamische prijzen voor uw batterij

Het EMS houdt de actuele energieprijzen nauwlettend in de gaten en beslist op basis hiervan wanneer het voordelig is om energie in de batterij op te slaan of juist te gebruiken. Bij lage stroomprijzen zal het EMS bijvoorbeeld de thuisbatterij opladen met goedkope stroom. Daarnaast kan het EMS de energieproductie van zonnepanelen optimaal benutten. Energie die overdag door de zonnepanelen wordt opgewekt, kan eerst in de thuisbatterij worden opgeslagen en later worden gebruikt wanneer de stroomprijzen hoger zijn. Zo combineert het systeem dynamische prijsoptimalisatie met een slimme opslagstrategie, wat leidt tot lagere energiekosten en een efficiënt energieverbruik.

Online toegang

Via de portaal site (My.bepowered.be) zal u online toegang krijgen uw EMS in te zien en te beheren. U kunt energiepatronen volgen, piekverbruiklimieten instellen en instellingen aanpassen. Deze visualisatie en feedback zorgen ervoor dat u eenvoudig kunt optimaliseren.

Beheer van piekverbruik en capaciteitstarief

Door op het EMS een maximaal vermogen in te laten stellen, helpt het u om pieken van niet gekoppelde toestellen op te vangen en uw capaciteitstarief te verlagen. Uw batterij wordt gebruikt om pieken boven het maximaal vermogen op te vangen en laadt op als de prijzen het laagst zijn. Vanaf januari 2025 kunt u zelf via het portaal uw maximale piek instellen en uw huidige piek bekijken. Zo heeft u terug zelf meer zicht en invloed op uw eigen energie verbruik.

Wat brengt de toekomst?

Wij blijven continu werken aan verbeteringen van het EMS om aan uw behoeften te voldoen. Op basis van jullie waardevolle feedback ontwikkelen wij steeds nieuwe updates. Omdat we niet alle verbeteringen in één keer kunnen lanceren worden deze in fasen uitgerold. Momenteel werken we aan een volgende grote update die naar verwachting rond maart 2025 beschikbaar zal zijn. In deze update kunnen jullie de volgende verbeteringen verwachten.

Inschatten van verbruik en patroonherkenning

Verbruik en opslag worden door het EMS gepland op basis van zonnevoorspellingen, dynamische prijzen en verwacht verbruik. Door patroonherkenning kunnen we dit verbruik nauwkeuriger inschatten. Eerste simulaties tonen hierbij veelbelovende resultaten. Let wel: u blijft baas. Bij onverwacht verbruik past het EMS de planning, waar mogelijk, flexibel aan.

Dynamische prijzen voor slim laden

Via uw portaal site zal u uw laadpaal kunnen instellen om slim gebruik te maken van overschot aan zon of lage prijzen en kan u het laden op dure momenten vermijden. Door aan het EMS een indicatie te geven van hoeveel km u wil laden en in welke tijdsperiode dit moet gebeuren, kan het EMS een inschatting maken van wanneer hij best kan laden. Heeft u een hoge km-range nodig op korte tijd zal dit minder efficiënt kunnen gebeuren dan wanneer u het EMS speelruimte geeft.

Dynamische prijzen voor uw warmtepomp

Door je SG-Ready warmtepomp af te stemmen op de dynamische prijzen kunnen we het elektrisch verbruik hiervan nog efficiënter laten verlopen.

Neem de leiding en word vandaag nog baas over je eigen energie met Aetec!

Het systeem in de praktijk

 Deze update zorgt ervoor dat het EMS constant de meest voordelige situaties zoekt, zoals het tijdelijk niet opladen van de batterij bij negatieve prijzen in de nabije toekomst. Zo ontstaan situaties die soms op korte termijn misschien minder logisch lijken voor u, maar juist gericht zijn op een lange termijn besparing. Voor een realistisch beeld raden we aan om de prestaties van het EMS over een langere periode te bekijken.

Een vraag voor u, over het dynamisch tarief

 Gebruikt u al een dynamisch tarief voor uw energiecontract? Het energiemanagementsysteem in combinatie met een thuisbatterij en een dynamisch tarief bied de meeste mogelijkheden naar energiesturing. Wij horen dus graag van u of u reeds met een dynamische elektriciteitscontract werkt, of u hiervoor openstaat. Laat ons gerust iets weten zodoende wij uw installatie zo energie-efficiënt mogelijk kunnen aansturen.

Het A-team neemt tijdens de feestdagen even rust. We gaan terug aan de slag op 6 januari.

We wensen ook u een warme en liefdevolle kerstperiode toe!

Heeft u een dringende technische storing, bezoek dan zeker eerst even onze FAQ-pagina.

Kan u hier het gepaste antwoord niet terugvinden, dan staat onze servicedienst per mail voor u klaar.

Wij verzoeken u hierbij ons serviceformulier in te vullen.

Minstens 1x per week wordt deze mailbox gelezen en worden dringende zaken per mail al behandeld. Via deze weg bent u meestal al aardig op weg geholpen en pikken we de draad verder op vanaf 6 januari 2025.

Vanaf dan staan we met opgeladen batterijen voor u klaar om u baas te laten worden over uw eigen energie.