Voor particulieren en bedrijven

Moet ik een laadpaal combineren met zonnepanelen?

Moet ik pas een laadpaal nemen als ik ook zonnepanelen heb? Het antwoord op die veelgestelde vraag bij onze klantendienst vind je hier. We kijken daarvoor eerst naar 2 belangrijke vaktermen om zo tot een interessante conclusie te komen.

Eerst over slimme laadpalen

Een slimme laadpaal wordt standaard aangesloten op het internet. Zo staat hij in verbinding met uw auto, de app van de laadpaal en uw zonnepanelen. De slimme laadpaal weet zo precies hoeveel stroom uw auto nodig heeft, hoeveel stroom er in huis wordt verbruikt en hoeveel stroom er door uw zonnepanelen wordt opgewekt.

Nu over load-balancing

Load-balancing is een frequent gebruikte term als het gaat over laadpalen voor thuis. Het principe bestaat eruit dat je auto geladen wordt met de beschikbare energie. Op een druk moment, typisch in de ochtend en avond, heb je veel energie nodig voor de oven, kookplaat, verwarming, koeling enzovoort. Een slimme laadpaal zal op dat moment berekenen hoeveel hij bijkomend nog mag vragen. Keert de rust weer, dan gaat je laadpaal terug de volle 100% aan het werk.

Elektrische auto opladen met zonnepanelen

Met een slimme laadpaal die gebruik maakt van load-balancing (alle laadpalen die we bij Aetec verdelen trouwens) maximaliseer je eenvoudig het gebruik van zonne-energie. Hij maakt daarvoor gebruik van de rustige momenten doorheen de dag om je elektrische wagen op te laden. De slimme laadpaal zal dan namelijk volop laden. Hierdoor optimaliseer je jouw zelfvoorziening en bespaar je op energiekosten.

Elektrische auto opladen zonder zonnepanelen

Installeer je een slimme laadpaal zonder de aanwezigheid van zonnepanelen? Dan zal die nog steeds aan load-balancing doen met de beschikbare energie. Die komt echter meestal van het net en zal je zo dus moeten betalen.

Beschikbare laadpalen

Zowel bedrijven als particulieren vinden geschikte laadpalen in ons gamma. We zijn officieel verdeler van Powerdale, Etrel en Smappee en hebben modellen voor alle mogelijke situaties. Met load-balancing dus, maar ook met extra beveiligingsopties en verschillende laadmodi. Een slimme laadpaal is er trouwens al vanaf 1500 € (incl aansluiting/keuring/plaatsing/uitleg/etc).

Conclusie

Een laadpaal met load-balancing is interessanter in combinatie met zonnepanelen. Zo maak je namelijk maximaal gebruik van gratis zonne-energie om je wagen op te laden. Met de huidige benzineprijzen, is een elektrische wagen echter ook sowieso goedkoper volgetankt dan een benzinewagen.

Facebook