Voor particulieren en bedrijven

Wat is een Energy Management System (EMS) en wat doet het?

Een Energy Management System, afgekort als EMS, wint enorm aan populariteit. Nog nooit van gehoord of enkel wat noties meegekregen hier en daar? Maak je geen zorgen. We lichten hieronder uitgebreid toe waaruit een EMS bestaat, wat het juist doet, waarom het interessant kan zijn voor jou en welke premies er voor beschikbaar zijn.

Energie dirigent

We komen meer en meer in een geëlektrificeerde wereld, of we dit nu willen of niet. We verbruiken elektrische energie op verschillende plaatsen in onze woningen en bedrijven. Ook de momenten wanneer we elektrische energie verbruiken, verschillen in de loop van de dag. Bijkomend gaan we ook nog eens energie opwekken met zon, wind of andere hernieuwbare energiebronnen. We gaan ook energie gaan opslaan in batterijen, waterbuffer, boilers, … en we gaan capaciteitstarieven betalen en gebruik maken van dynamische prijzen.

Allemaal veel mogelijkheden die we graag zo ecologisch en economisch willen benutten. Toch willen we ook het comfort van gebruik niet verliezen en het overzicht behouden.

Hiervoor kan een EMS ( energie management systeem), je energiedirigent, te hulp schieten. Zo’n systeem regelt alle stuurbare componenten (zoals de thuisbatterij, laadpaal, warmtepomp, bufferboiler) volgens de meest efficiënte ecologische en economische algoritmen. Verder zal het systeem ook jou hoofd elektrische aansluiting bewaken.

Waaruit bestaat zo’n EMS precies?

Een Energy Management System (EMS dus) bestaat uit een centrale unit (de manager) die met verschillende componenten uit het systeem communiceert om het energieverbruik in een woning of bedrijfsgebouw te monitoren, beheren en optimaliseren. Visueel ziet onze manager (van Bepowered) eruit als een kleine modem die rechtstreeks in je elektriciteitskast geplaatst wordt.

bepowered energie management systeem

Slimme communicatie met componenten

Een EMS maakt gebruik van slimme communicatie met meters en verbruikers om energieverbruik en energieproductie nauwkeurig te meten. In hoofdzaak zitten die verwerkt in de speciale module die geïnstalleerd wordt in je elektriciteitskast. Vanuit die module verzamelt het EMS in realtime gegevens over je energieproductie (van bijvoorbeeld zonnepanelen en/of warmtepomp) en energieverbruik (door bijvoorbeeld een laadpaal) die ze doorstuurt naar de energiebeheer software.

Energiebeheer software

Energy management systemen maken gebruik van geavanceerde software platformen die de energiegegevens verzamelen, verwerken en analyseren. Deze software biedt je inzicht in jouw energieverbruik, energiekosten en andere relevante statistieken. Het EMS van BePowered, waar Aetec mee aan de wieg stond en trotse vertegenwoordiger van mag zijn, stelt bovendien zelf trends vast, doet weersvoorspellingen en stemt zo je energieverbruik optimaal af op je duurzame energieproductie.

Lees ook: Verdien extra geld met de opbrengst van je zonnepanelen via energiedelen en persoon-aan-persoonsverkoop

Verschil met domotica

Een energy management system is iets anders dan domotica. Dat willen we toch wel even benadrukken aangezien er soms al eens verwarring over is. Een EMS optimaliseert je energieverbruik en minimaliseert zo je ecologische en economische impact. Het monitort en stuurt bovendien enkel je energieproductie en -verbruik. Een domotica systeem bestuurt vooral comfort technieken zoals licht, geluid, rolluiken, zonwering en dergelijke. De twee staan dus in principe los van elkaar maar kunnen wel naast elkaar actief zijn.

  • EMS = energie dirigent
  • Domotica = comfort dirigent
  • EMS regelt maximaal rond het comfort van de eindgebruiker

Voorbeeld van een klant

Om dit gegeven te verduidelijken is een concreet voorbeeld wel interessant.

Zo hebben wij recent een project mogen uitwerken waarin we gestart zijn met een zonnepaneelinstallatie. Die werd vooral voorzien om het dagelijkse verbruik bij koken, wassen en dergelijke aan te pakken. Verder in het gesprek kwam naar voren dat de klant bezig was met de aankoop van een elektrische wagen en dus ook een laadpaal nodig had. Hier was al onmiddellijk duidelijk dat een EMS systeem belangrijk ging zijn. Zo’n systeem zorgt er namelijk voor dat de laadpaal volledig regelbaar is naargelang de opbrengst van de zonnepanelen. Tijdens de installatie kwam de klant met de vraag of hij via zijn zonnepanelen ook zijn warmtepomp kon opwarmen. Ook hier komt ons BePowered EMS systeem weer met de redding. Door de warmtepomp te koppelen, sturen we ze aan en laten we ze dus opwarmen met de energie die van de zonnepanelen komt.

Een EMS biedt je een online platform waarmee je jouw energiegegevens kan visualiseren en jouw energieverbruik kan beheren. Dit stelt je in staat om real-time informatie te bekijken, verbruikspatronen te identificeren en gepaste maatregelen te nemen om jouw energie-efficiëntie te verbeteren. Daarbij kan je bijvoorbeeld het opladen van je thuisbatterij prioriteit geven op je warmtepomp in bepaalde situaties. Het uiteindelijke doel is echter altijd om je te helpen jouw energieverbruik te begrijpen, te optimaliseren en zo te besparen. Zo verklein je zowel jouw ecologische voetafdruk als jouw energiekosten.

Wat doet een EMS-systeem precies?

Een EMS-systeem is dus een geavanceerd systeem dat is ontworpen om je energieverbruik te monitoren, te regelen en te optimaliseren. Het werkt als een slimme schakel tussen verschillende energiebronnen en energieverbruikers in je woning. Het systeem kan zonnepanelen, batterijen, warmtepompen, laadpalen en andere groene energie technieken integreren en coördineren. Daarbij is het niet onbelangrijk dat het EMS van BePowered merkonafhankelijk werkt. Met andere woorden: het maakt niet uit van welk merk je bestaande toestellen zijn.

Wanneer is het interessant om zo’n Energy Management System te activeren?

Nu vraag je je wellicht af wanneer het de moeite waard is om een Energy Management System te activeren. Het antwoord hangt af van verschillende factoren, zoals de aanwezigheid van zonnepanelen of andere hernieuwbare energiebronnen en je interesse in het optimaliseren van je energie-efficiëntie. Een EMS kan voordelen bieden zoals het maximaliseren van je zelfvoorziening, het verminderen van je afhankelijkheid van het elektriciteitsnet en het besparen op je energiekosten. Heel specifiek zien we dat vooral klanten met meer dan één groene energietechniek vragende partij zijn voor een degelijk energy management system.

Premie sturing elektrische warmte in Vlaanderen

Vlaanderen biedt premies aan voor het regelen en sturen van elektrische warmte met behulp van een geavanceerd energy management system zoals hierboven beschreven. Je vindt over die premies en de voorwaarden altijd de meest accurate info op de website van Fluvius. Op dit moment (juni 2023) loopt er zo een specifieke premie van 50% van de factuurbedragen (max. €400) om huishoudens aan te moedigen om te investeren in EMS-systemen voor elektrische warmte. Die premie geldt voor eindfacturen tot 31/12/2024. Quasi hetzelfde geldt momenteel voor bedrijven.

Lees ook: Zijn laadpalen voor bedrijven een interessante investering?

Verschillen en gelijkenissen tussen HEMS, CEMS en EMS

Hoewel de termen HEMS, CEMS en EMS allemaal verwijzen naar energiebeheersystemen, zijn er enkele belangrijke verschillen en gelijkenissen tussen deze concepten.

Home Energy Management System (HEMS)

Een Home Energy Management System (HEMS) is specifiek ontworpen voor woningen en richt zich op het beheren en optimaliseren van het energieverbruik binnen een huishouden. Het stelt huiseigenaren in staat om hun energieverbruik te monitoren, de prestaties van zonnepanelen en andere groene energiebronnen te beheren en apparaten op een slimme manier aan te sturen om energie-efficiëntie te bevorderen.

Commercial Energy Management System (CEMS)

Een Commercial Energy Management System (CEMS) daarentegen is gericht op bedrijven en commerciële gebouwen. Het biedt een uitgebreidere functionaliteit en schaalbaarheid om te voldoen aan de complexe energiebehoeften van grotere commerciële en industriële ondernemingen. CEMS stelt bedrijven in staat om energiegegevens te analyseren, energieverbruik te optimaliseren, piekbelastingen te beheren en kostenbesparingen te realiseren op bedrijfsniveau. In essentie is een CEMS een HEMS met uitbreidingen om aan de noden in bedrijfsgebouwen tegemoet te kunnen komen. 

EMS (Energy Management System)

EMS (Energy Management System) is een bredere term die zowel HEMS als CEMS omvat. Het kan verwijzen naar elk systeem dat is ontworpen om energiebronnen te beheren en energie-efficiëntie te verbeteren, zowel op huishoudelijk als commercieel niveau. EMS kan verschillende technologieën en functies omvatten, zoals energiemonitoring, regeling van apparaten, optimalisatie van energieverbruik en integratie van hernieuwbare energiebronnen. Binnen Aetec verkiezen we de term EMS in eender welke situatie. HEMS of CEMS zal je na deze tekst niet snel meer uit onze mond horen omdat we het simpelweg verwarrend vinden.

Conclusie

Hoewel er dus verschillen zijn in de schaal en complexiteit van HEMS, CEMS en EMS, delen ze allemaal dezelfde doelstellingen, namelijk het bevorderen van energie-efficiëntie, het verminderen van energiekosten en het optimaliseren van het gebruik van hernieuwbare energiebronnen. Benieuwd of een EMS voor jou interessant is? Laat dan zeker even van je horen via het contactformulier of bel ons. Eén van onze energie-architecten bekijkt je project vrijblijvend met jou om te bekijken welke winsten jij kan behalen met een BePowered EMS.

bepowered energie management systeem
Facebook