Energy Management System

  1. Home
  2. Energy management system

Word baas over eigen energie

Wat is een Energy Management System (EMS) en wat doet het?

Een Energy Management System, afgekort als EMS, wint enorm aan populariteit. Nog nooit van gehoord of enkel wat noties meegekregen hier en daar? Maak je geen zorgen. We lichten hieronder uitgebreid toe waaruit een EMS bestaat, wat het juist doet, waarom het interessant kan zijn voor jou en welke premies er voor beschikbaar zijn.

Energie dirigent

We komen meer en meer in een geëlektrificeerde wereld, of we dit nu willen of niet. We verbruiken elektrische energie op verschillende plaatsen in onze woningen en bedrijven. Ook de momenten wanneer we elektrische energie verbruiken, verschillen in de loop van de dag. Bijkomend gaan we ook nog eens energie opwekken met zon, wind of andere hernieuwbare energiebronnen. We gaan ook energie gaan opslaan in batterijen, waterbuffer, boilers, … en we gaan capaciteitstarieven betalen en gebruik maken van dynamische prijzen.

Allemaal veel mogelijkheden die we graag zo ecologisch en economisch willen benutten. Toch willen we ook het comfort van gebruik niet verliezen en het overzicht behouden.

Hiervoor kan een EMS ( energie management systeem), je energiedirigent, te hulp schieten. Zo’n systeem regelt alle stuurbare componenten (zoals de thuisbatterij, laadpaal, warmtepomp, bufferboiler) volgens de meest efficiënte ecologische en economische algoritmen. Verder zal het systeem ook jou hoofd elektrische aansluiting bewaken.

Welke EMS systemen zijn er

01

Home Energy Management System (HEMS)

is specifiek ontworpen voor woningen en richt zich op het beheren en optimaliseren van het energieverbruik binnen een huishouden.

02

Commercial Energy Management System (CEMS)

is gericht op bedrijven en commerciële gebouwen. Het biedt een uitgebreidere functionaliteit en schaalbaarheid.

03

Energy Management System (EMS)

is een bredere term die zowel HEMS als CEMS omvat. Het kan verwijzen naar elk systeem dat is ontworpen om energiebronnen te beheren en energie-efficiëntie te verbeteren

Waaruit bestaat zo’n EMS precies?

Een Energy Management System (EMS dus) bestaat uit een centrale unit (de manager) die met verschillende componenten uit het systeem communiceert om het energieverbruik in een woning of bedrijfsgebouw te monitoren, beheren en optimaliseren. Visueel ziet onze manager (van Bepowered) eruit als een kleine modem die rechtstreeks in je elektriciteitskast geplaatst wordt

Slimme communicatie met componenten

Een EMS maakt gebruik van slimme communicatie met meters en verbruikers om energieverbruik en energieproductie nauwkeurig te meten. In hoofdzaak zitten die verwerkt in de speciale module die geïnstalleerd wordt in je elektriciteitskast. Vanuit die module verzamelt het EMS in realtime gegevens over je energieproductie (van bijvoorbeeld zonnepanelen en/of warmtepomp) en energieverbruik (door bijvoorbeeld een laadpaal) die ze doorstuurt naar de energiebeheer software.

Energiebeheer software

Energy management systemen maken gebruik van geavanceerde software platformen die de energiegegevens verzamelen, verwerken en analyseren. Deze software biedt je inzicht in jouw energieverbruik, energiekosten en andere relevante statistieken. Het EMS van BePowered, waar Aetec mee aan de wieg stond en trotse vertegenwoordiger van mag zijn, stelt bovendien zelf trends vast, doet weersvoorspellingen en stemt zo je energieverbruik optimaal af op je duurzame energieproductie.

Verschil met domotica

Een energy management system is iets anders dan domotica. Dat willen we toch wel even benadrukken aangezien er soms al eens verwarring over is. Een EMS optimaliseert je energieverbruik en minimaliseert zo je ecologische en economische impact. Het monitort en stuurt bovendien enkel je energieproductie en -verbruik. Een domotica systeem bestuurt vooral comfort technieken zoals licht, geluid, rolluiken, zonwering en dergelijke. De twee staan dus in principe los van elkaar maar kunnen wel naast elkaar actief zijn.

  • EMS = energie dirigent
  • Domotica = comfort dirigent
  • EMS regelt maximaal rond het comfort van de eindgebruiker

Veel gestelde vragen

Een EMS-systeem is dus een geavanceerd systeem dat is ontworpen om je energieverbruik te monitoren, te regelen en te optimaliseren. Het werkt als een slimme schakel tussen verschillende energiebronnen en energieverbruikers in je woning. Het systeem kan zonnepanelen, batterijen, warmtepompenlaadpalen en andere groene energie technieken integreren en coördineren. Daarbij is het niet onbelangrijk dat het EMS van BePowered merkonafhankelijk werkt. Met andere woorden: het maakt niet uit van welk merk je bestaande toestellen zijn.

Nu vraag je je wellicht af wanneer het de moeite waard is om een Energy Management System te activeren. Het antwoord hangt af van verschillende factoren, zoals de aanwezigheid van zonnepanelen of andere hernieuwbare energiebronnen en je interesse in het optimaliseren van je energie-efficiëntie. Een EMS kan voordelen bieden zoals het maximaliseren van je zelfvoorziening, het verminderen van je afhankelijkheid van het elektriciteitsnet en het besparen op je energiekosten. Heel specifiek zien we dat vooral klanten met meer dan één groene energietechniek vragende partij zijn voor een degelijk energy management system.

Vlaanderen biedt premies aan voor het regelen en sturen van elektrische warmte met behulp van een geavanceerd energy management system zoals hierboven beschreven. Je vindt over die premies en de voorwaarden altijd de meest accurate info op de website van Fluvius. Op dit moment (juni 2023) loopt er zo een specifieke premie van 50% van de factuurbedragen (max. €400) om huishoudens aan te moedigen om te investeren in EMS-systemen voor elektrische warmte. Die premie geldt voor eindfacturen tot 31/12/2024. Quasi hetzelfde geldt momenteel voor bedrijven.

Lees ookZijn laadpalen voor bedrijven een interessante investering?

We laden onze batterijen op

bouwverlof

Het A-team neemt de komende weken wat zon op. We gaan terug aan de slag op 5 augustus.

Heeft u een dringende technische storing, bezoek dan zeker eerst even onze FAQ-pagina.

Kan u hier het gepaste antwoord niet terugvinden, dan staat onze servicedienst per mail voor u klaar.

Wij verzoeken u hierbij ons serviceformulier in te vullen.

Minstens 1x per week wordt deze mailbox gelezen en worden dringende zaken per mail al behandeld. Via deze weg bent u meestal al aardig op weg geholpen en pikken we de draad verder op vanaf 5 augustus 2024.

Vanaf dan staan we met opgeladen batterijen voor u klaar om u baas te laten worden over uw eigen energie.