Voor particulieren en bedrijven

Is een laadpaal fiscaal aftrekbaar?

Kan je genieten van fiscale voordelen als je een laadpaal installeert? Vandaag de dag, we schrijven maart 2022, is het antwoord volmondig ja. Al zijn er wel wat verschillende situaties en uitgangspunten om rekening mee te houden. Zo is er een duidelijk onderscheid tussen particulieren en bedrijven. Daarnaast speelt ook de toegankelijkheid en het type een rol. Laten we elke mogelijkheid even van dichterbij bekijken.

Fiscaal voordeel voor laadpaal bij ondernemingen

Het fiscale voordeel voor laadpalen bij bedrijven hangt af van de toegankelijkheid. Daarom splitsen we onze uitleg hieronder op in twee.

Publiek toegankelijk laadpaal bij bedrijven

Installeer je een laadpaal bij je onderneming en stel je die publiek beschikbaar (op je parking bijvoorbeeld), dan kan je genieten van een rechtstreekse kostenaftrek. Afhankelijk van het moment waarop je de laadpaal installateur laat komen, is die 200% (tem 31 december 2022) of 150% (tussen 1 januari 2023 en 31 december 2024). Kies je er als bedrijf voor om bij je werknemers thuis een elektrische laadpaal te plaatsen? Dan is die aankoop 100% fiscaal aftrekbaar. 

Let wel op, want aan een publieke laadpaal bij ondernemingen zijn volgende voorwaarden verbonden:

  • het moet een slimme laadpaal zijn waarbij de laadtijd en het laadvermogen wordt doorgegeven aan een centraal beheersysteem (zit tegenwoordig standaard in laadpalen voor bedrijven)
  • hier hangt een maandelijkse administratiekost aan
  • je schrijft de laadpaal af op minstens 5 jaar
  • hij moet toegankelijk zijn tijdens de normale openingsuren van je onderneming
  • je moet hem registreren bij de FOD financiën via chargingstations.economie.fgov.be

Besloten laadpaal bij onderneming

Voor een laadpaal bij je onderneming die énkel gebruikt wordt door medewerkers, is het verhaal makkelijker. In dat geval zijn er quasi geen voorwaarden zoals bij publieke laadpalen bij bedrijven. Het voordeel lijkt dan ook wat kleiner, al is dat ook niet in elke situatie echt zo. Je geniet bij een besloten laadpaal namelijk enkel van een investeringsaftrek. Die aftrek verlaagt het bedrag waarop belastingen moeten worden betaald. 

De bedragen voor de investeringsaftrek voor besloten laadpalen variëren opnieuw afhankelijk van de periode waarin je de laadpaal laat plaatsen.

  • Tussen 1 januari 2023 en 31 december 2023 35% investeringsaftrek
  • Tussen 1 januari 2024 en 31 december 2024 29,5% investeringsaftrek
  • Tussen 1 januari 2025 en 31 december 2025 24% investeringsaftrek
  • Tussen 1 januari 2026 en 31 december 2026 18,5% investeringsaftrek
  • Tussen 1 januari 2027 en 31 december 2027 13,5% investeringsaftrek
 

Fiscaal voordeel voor laadpaal bij particulier

Het is vandaag ook als particulier fiscaal voordelig om een laadpaal te laten installeren. Je kan namelijk genieten van een belastingvermindering tot 45% (op je belastbare bedrag). Met de nieuwste regeling kan je zo tot maximum € 1500 per laadpaal inbrengen in de personenbelasting. Het financiële voordeel als particulier bedraagt dan vandaag maximum € 675

Tip: het voordeel is van toepassing op zowel huurders als eigenaars. De laadpaal moet altijd een slimme laadpaal zijn én moet gebruik maken van “groene stroom” (=energie die is opgewekt door zonnepanelen en windmolens).

Volgende percentages zijn van toepassing

  • Tussen 1 september 2021 en 31 december 2022 45% belastingvermindering
  • Tussen 1 januari 2023 en 31 december 2023 30% belastingvermindering
  • Tussen 1 januari 2023 en 31 december 2024 15% belastingvermindering
 

Conclusie

Zowel ondernemingen als particulieren profiteren van fiscaal voordeel bij de installatie van laadpalen. Het bedrag en de voorwaarden hangen echter sterk af van je situatie. Voor een specifieke inschatting voor jouw situatie (wagen, laadpaal, zonnepanelen, thuisbatterij, …) praat je best met een van onze experts én eventueel je boekhouder. Zij helpen je met plezier door deze toch wel  ingewikkelde materie.

Facebook