Terugdraaiende teller? Batterijopslag de reddende engel? Even wat verduidelijking!

De overheid veroorzaakt veel onduidelijkheid in het PV landschap. Hoe kan u zoveel mogelijk van uw eigen opgewekte energie verbruiken? Hoe kan je ermee aan de slag? Wij geven graag verduidelijking.

Verhoogde premie voor vervroegd aanvragen van de digitale meter

Ben je eigenaar van zonnepanelen? Dan kan je tot 2025 eenmalig een compensatie ontvangen voor het vernietigen van het overgangsregime van de terugdraaiende teller tot een maximaal bedrag van € 4 360. Vraag je de digitale meter vervroegd aan dan wordt de premie verhoogt met € 100 . Deze compensatiepremieregeling is geldig tot 31 december 2025. Dankzij deze premie wordt de digitale meter al een stuk interessanter!

In tabel 1 zetten we de bedragen op een rijtje (klik ze open voor een beter beeld). Ben je zonnepaneeleigenaar dan kijk je even van wanneer jouw digitale meter dateert. Was dat voor 1 januari 2021 dan kijk je in kolom 1, zal de meter voor 1 januari 2022 geïnstalleerd worden, kijk je in kolom 2, …

Kan jij aanspraak maken op de compensatie?

Huiseigenaren die in de periode 2007 tot 2021 een PV-installatie hebben geplaatst onder de 10 kilowattpiek komen hiervoor in aanmerking. Alles boven 10 kWh wordt daarop gelimiteerd. De zonnepanelen moeten aangemeld zijn bij netbeheerder Fluvius en dat voor 1 mei 2021 als je het afgelopen kalenderjaar zonnenpanelen hebt gelegd.

Subsidie thuisbatterij stijgt 20% en verhoogt je rendement

Vlaanderen voorziet een subsidie tot € 300 per kilowattuur voor de aankoop van een thuisbatterij. Die subsidie is gestegen met 20%! Je kan van deze premie genieten tot 2025. Onze Vlaamse overheid voorziet 22 miljoen euro in deze subsidieregeling! De premiebeperking op de totale investering is opgetrokken tot 40%.

Let op: de subsidie eindigt op 31/12/2024. Je kan je huidige steunaanvraag terugtrekken en indienen na 1 april 2021 om zo meer subsidie te ontvangen. Zie tabel 2 (klik ze open voor een beter beeld)..

Als dat nog niet genoeg was …

De premie bedraagt vandaag € 250 per kilowattuur met een beperking tot € 3 200. Het maximale subsidiebedrag zal vanaf 1 april 2021 verhoogd worden tot € 2 550 bedragen (i.p.v. € 1 800) voor een thuisbatterij met een opslagcapaciteit tot 9 kilowattuur. Wie vandaag aanspraak wil maken op de subsidie moet een injectielimiet van maximaal 60% ingesteld hebben op basis van het vermogen van de omvormer (kWac). Maar vanaf 1 april 2021 zal de 60% betrekking hebben op het vermogen van de zonnepanelen (kWp) om vooral de piekstromen naar het net te verminderen.

Wanneer heb ik mijn installatie terugverdiend?

Dankzij de subsidies wordt een thuisbatterij veel goedkoper. Omdat de premie elk jaar daalt kan je dus beter snel aan slag gaan! Bij nieuwe PV-installaties zal de terugverdientijd van je thuisbatterij dalen met 1 jaar zonder subsidie en dalen met 2 jaren als je gebruik maakt van de subsidies. De thuisbatterij plaatsen in een bestaande PV-installatie heeft een terugverdientijd van ongeveer 10 jaar, maar dankzij de premies zou de investering op 8 jaar terugverdiend zijn. Een thuisbatterij in 2021 kan dus enorm interessant zijn! Praat erover met een energiearchitect.

Een goeie babbel met een energie-architect nodig?

Contacteer ons vrijblijvend en we bespreken uw situatie met plezier. Je kan ons bereiken op:
014 71 78 92
info@aetec.be

Bron: gpceurope