Voor particulieren en bedrijven

Verdien extra geld met de opbrengst van je zonnepanelen via energiedelen en persoon-aan-persoonsverkoop

Sinds 1 Juli 2022 is het mogelijk om overtollige zonne-energie te delen met derden, familie en/of vrienden. Je leest het goed, je kan voortaan je energie delen! Eventueel gratis via het zogenaamde energiedelen of tegen betaling, via persoon-aan-persoonverkoop. Help jij op deze manier mensen zonder zonnepanelen aan groene energie?

Met wie kun je energie delen?

In alle communicatie over het deelprincipe voor zonne-energie, spreekt de Vlaamse Overheid over buren, familie en vrienden. Na wat extra onderzoek, blijkt dat je je energie kan delen met één andere partij via persoon-aan-persoonverkoop. Aan meerdere partijen is nog niet mogelijk. De relatie met die partij is bovendien niet van belang. Je zou zo zelfs zonne-energie met jezelf kunnen delen op een tweede verblijfplaats.

Hoe werkt energiedelen?

Om aan energiedelen of zogenaamde persoon-aan-persoon verkoop te doen, moet je op de Fluvius website zijn. Daar vind je de nodige formulieren om de aanvraag in gang te zetten. Bij Aetec kan je dan weer terecht voor eventuele (extra) zonnepanelen en professioneel advies omtrent het ideale aantal voor jouw verbruik.

Zijn er voorwaarden?

Net als bij alles rond energie, zonnepanelen, laadpalen en dergelijke, zijn er ook om energie te delen wel wat voorwaarden. Bij het schrijven van dit artikel zijn dat de volgende:

  • elke betrokken partij moet een digitale meter hebben
  • in 2022 moeten beide partijen nog bij dezelfde electriciteitsleverancier zitten, vanaf 2023 niet meer
  • je moet meetregime 3 hebben en dus doorgaans nog aanvragen. Hierdoor heeft Fluvius de toestemming om de kwartierwaarden uit jouw digitale meter uit te lezen en deze door te sturen naar jouw leverancier.
  • Je hebt geen controle over wanneer je wel of niet deelt (uiteraard nadat je ervoor koos om aan energiedoelen te doen). Maw: overproductie = delen

Goed om te weten

 

Conclusie

Energie delen is een fijne manier om overtollige zonne-energie nuttig te verbruiken. Zo gaat die niet verloren en help je andere met hun energietransitie. Ideaal als je met een groot overschot aan zonne-energie zit. Zit je nu plots met vragen over zonne-energie, zonnepanelen, thuisbatterijen, laadpalen of andere duurzame energietechnieken? Contacteer ons dan vrijblijvend voor meer informatie.

Facebook