Voor particulieren en bedrijven

Zijn laadpalen voor bedrijven een interessante investering?

Het groeiende belang van laadinfrastructuur voor bedrijven

Onder invloed van overheidsmaatregelen verloopt de elektrificatie van het Belgische wagenpark in een snel tempo. Volgens een artikel in De Morgen op 20 april 2023 is al 40% van de nieuw geregistreerde voertuigen in het eerste kwartaal geëlektrificeerd, of het nu gaat om hybride of volledig elektrische auto’s. Met al die nieuwe elektrische en plug-in hybride voertuigen is het uiteraard noodzakelijk om ze op te laden. Hoewel het opladen tegenwoordig steeds sneller gaat (op 8u tijd heeft bijvoorbeeld de Skoda Enyaq al een volle batterij) is het nog steeds wenselijk om de laadtijd productief te benutten. Waarom zouden we deze tijd niet gebruiken tijdens kantoorbezoeken en/of werktijden? Immers, de auto staat dan stil terwijl er wordt gewerkt. Bovendien geldt dit zowel voor eigen werknemers als voor klanten die op bezoek komen.

Investeren in laadpalen als bedrijf: rendement, voordelen en mogelijke uitdagingen

Rendement

Wanneer je als bedrijf investeert in laadpalen, heeft dit aanzienlijke voordelen voor zowel je personeel als je klanten. Het heeft namelijk een positieve invloed op hun efficiëntie, aangezien ze niet langer onnodig hoeven te stoppen bij openbare laadpalen langs de snelweg tijdens hun reis. Bovendien worden ze gestimuleerd om naar je kantoor te komen in plaats van altijd thuis te werken. Daarnaast genieten ze van de voordelen van goedkopere oplaadkosten, aangezien je zelf de tarieven bepaalt, in tegenstelling tot andere openbare (snel)laders.

Voordelen van laadpalen bij je bedrijf

  1. Je kan altijd laden terwijl je aan het werk bent
  2. Er zijn momenteel nog mooie fiscale voordelen voorzien (verder meer daarover)
  3. Je kan een snellere laadpaal voorzien dan bij je (medewerkers) thuis
  4. Er is de mogelijkheid om zelf de prijs per getankte KwH te bepalen
  5. Zonne-energie wordt optimaal benut
  6. Je drukt de benzinekost van plug-in hybrides
  7. Het geeft een positieve uitstraling aan je bedrijf
  8. Laadpalen leveren ook publiciteit op (via apps en pers)

Mogelijke uitdagingen

Elk project heeft zo z’n uitdagingen. Zo is bij de plaatsing van meerdere laadpalen (bijvoorbeeld op een parkeerterrein), regelmatig ook de installatie van een zogenaamde voetpadkast vereist. Verder is er altijd wel wat graafwerk vereist. We geloven echter dat niets onmogelijk is.

Soorten laadpalen voor bedrijven

Bij een bedrijventerrein wordt er meestal gewerkt met laadzuilen. Bij medewerkers thuis worden meestal wandmodellen geplaatst tegen de muur of op een paal. Er zijn in beide types verschillende modellen en merken beschikbaar. Doorgaans spreken we in dat geval over gelijkstroom toestellen, niet van het type snelladers die met direct stroom (DC) werken.

Fiscale voordelen voor bedrijven die investeren in laadpalen

Op het plaatsen van een laadpaal geldt nog tot 31 augustus 2024 een verhoogde kostenaftrek van 150%. De investering die je doet, zorgt dus voor een stevige aftrek op je belastbare bedrag. Om daar aanspraak op te kunnen maken, stelt de overheid wel enkele voorwaarden. Zo moeten de laadpalen publiek toegankelijk zijn tijdens of na de openingsuren. Beide is volgens de huidige wetgeving niet vereist. Op die manier kunnen ze namelijk altijd gebruikt worden door derden. De laadpalen moeten daarnaast gekoppeld zijn aan een centraal beheersysteem om het financiële plaatje te regelen. Quasi alle systemen die aangeboden worden, zijn minimaal voorzien van dergelijke snufjes. We noemden ze lang ‘slimme laadpalen’, maar eigenlijk zijn ze dat tegenwoordig allemaal wel.

Sectoren waarin volop geïnvesteerd wordt in laadpalen

Eigenlijk wordt in alle sectoren volop geïnvesteerd in laadpalen. Meestal lopen die inspanningen gelijk met de uitrol van de vergroening van het wagenpark. Maar, we zien zelfs bedrijven zonder een uitgebreid wagenpark investeren in laadpalen voor bedrijven. Denk maar aan horeca die hun klanten op die manier een laadoplossing willen aanbieden tijdens een avondje uit. Uiteraard is het aan jou om te besluiten of zo’n laadpaal ook iets voor jou is.

Conclusie

Ja, het is interessant om als bedrijf te investeren in laadpalen. Is het niet voor de fiscale voordelen, dan wel om alle andere punten die we aanhaalden. Benieuwd welke opties er voor jouw bedrijf bestaan? Laat dan zeker even van je horen en één van onze energie-architecten bekijkt je project vrijblijvend met jou. 

Facebook