Een thuisbatterij, wat is dat nu eigenlijk?
Thuisbatterijen zijn grote batterijen die overtollige geproduceerde energie van zonnepanelen lokaal opslaan. Zo kan u die gebruiken wanneer uw zonnepanelen onvoldoende energie opwekken, bijvoorbeeld op piekmomenten of ’s nachts. Technisch verschillen thuisbatterijen niet zoveel van gewone batterijen, behalve dat ze veel groter zijn uiteraard.
- Elektriciteit
- Klimaatregeling
- Autoladen
- Autoladen
Werking van een thuisbatterij is eenvoudig
Gewone batterijen zijn, in tegenstelling tot thuisbatterijen, alom gekend. Ze zitten in smartphones, laptops, speelgoed, elektrische fietsen, elektrische wagens,…. De meeste van die batterijen kunnen we opladen (energie laden) om ze later te gebruiken (energie ontladen). Voor thuisbatterijen geldt hetzelfde principe.
We kunnen de benodigde energie om de batterij te laden van het elektriciteitsnet nemen, maar ook van onze zonnepanelen. Die laatste produceren echter enkel energie als het licht is. Op heel wat momenten produceren we dan zelfs veel meer dan wat we op dat ogenblik nodig. Het is zelfs zo dat we gemiddeld slechts ongeveer 30 % van de opgewekte energie rechtstreeks gebruiken. Als we die overschot aan energie zouden kunnen opslaan, kunnen we de geproduceerde energie ook gebruiken als er geen of weinig opbrengst meer is. De thuisbatterij is dan een oplossing!
Voordelen van thuisbatterijen
- Thuisbatterijen zijn een stil en ecologisch alternatief voor een elektriciteitsgenerator op stookolie of benzine.
- Het is perfect mogelijk om de thuisbatterij als noodstroominstallatie te gebruiken. Tijdens een elektriciteitspanne kan die ervoor zorgen dat de opgeslagen stroom in de thuisbatterij wordt gebruikt om verlichting en andere toestellen van elektriciteit te voorzien.
- Een thuisbatterij kan goedkope stroom van het elektriciteitsnet opslaan om later terug te gebruiken. Zo geniet u ook tijdens de piekuren van opgeslagen energie aan bijv. daltarief.
Onafhankelijk van het net
Kan u stroom voor een heel jaar met een thuisbatterij opvangen en dus onafhankelijk zijn van het elektriciteitsnet? Eerlijk is eerlijk: in realiteit is dat (nog) niet het geval. Van (ongeveer) oktober tot maart bent u voor uw stroom aangewezen op het net. Toch blijft een thuisbatterij een zinvolle investering, want met een combinatie van zonnepanelen en een thuisbatterij kan u tot ongeveer 75 % onafhankelijk worden van het elektriciteitsnet.
Premies of subsidies voor thuisbatterijen
Vlaanderen voorziet een subsidie tot € 300 per kilowattuur voor de aankoop van een thuisbatterij. Die subsidie is gestegen met 20%! Je kan van deze premie genieten tot 2025. Onze Vlaamse overheid voorziet 22 miljoen euro in deze subsidieregeling! De premiebeperking op de totale investering is opgetrokken tot 40%. In “Terugdraaiende teller? Batterijopslag de reddende engel?” ontdek je alle details.
In een notendop
Meer dan een batterij
Thuisbatterijen zijn slimme aanvullingen op zonnepanelen.
Energiekosten besparen
Ze helpen aanzienlijk besparen op energiekosten.
Aetec helpt
Maak een vrijblijvende afspraak met onze adviseurs om de voordelen voor jouw situatie te ontdekken.