Veel Zonnepanelen? Btw-nummer nodig?
Wie zonnepanelen plaatst, wil daar zoveel mogelijk financieel voordeel uithalen. Naast premies en verlaagde tarieven speelt ook de btw een belangrijke rol. In Vlaanderen geldt een verlaagd btw-tarief voor particulieren, maar bij grotere installaties kan er een btw-plicht ontstaan.
De fiscus bepaalt of een installatie als privégebruik wordt beschouwd of als een commerciële opwekkingsinstallatie. Het is belangrijk om te weten waar de grenzen liggen en hoe je verrassingen vermijdt.
Wanneer geldt het verlaagd btw-tarief?
Particulieren die zonnepanelen laten plaatsen op een woning ouder dan tien jaar, betalen slechts 6% btw in plaats van eenentwintig procent. Dit verlaagd tarief geldt enkel als de installatie geplaatst wordt door een erkend installateur. Doe-het-zelfinstallaties vallen niet onder deze regeling en worden altijd belast aan 21% btw.
Voor nieuwbouwwoningen of woningen jonger dan tien jaar geldt standaard 21% btw. Sinds 2024 is er echter een tijdelijke regeling waarbij sommige nieuwbouwwoningen onder voorwaarden toch in aanmerking komen voor het 6% tarief.
Wie wil weten of de installatie aan de voorwaarden voldoet, kan best professioneel advies inwinnen. Aetec helpt bij het kiezen van de juiste oplossing en begeleidt klanten bij de aanvraag van het verlaagd tarief.

De 25 kVA-regel en btw-plicht
Wie zonnepanelen installeert met een omvormervermogen tot en met vijfentwintig kilovoltampère, wordt niet automatisch als btw-plichtig beschouwd. Dit geldt zolang de opgewekte stroom hoofdzakelijk voor eigen gebruik dient.
Zonnepaneleninstallaties met een hoger vermogen worden door Fluvius beschouwd als een centrale opwekkingsinstallatie. Dit betekent dat er een netstudie nodig is en dat de fiscus in sommige gevallen een btw-nummer kan eisen.
Het is belangrijk om een installatie te kiezen die afgestemd is op het eigen verbruik. Wij bij Aetec helpen klanten bij het dimensioneren van de juiste oplossing zodat er maximaal wordt geprofiteerd van zonne-energie, zonder fiscale verplichtingen!
Wanneer beslist de fiscus dat je btw-plichtig bent?
De fiscus kijkt naar het eigen verbruik van een installatie om te bepalen of er een btw-nummer vereist is. In de circulaire van 2023 werd bevestigd dat particulieren met een installatie tot vijfentwintig kilovoltampère geen btw-nummer nodig hebben op voorwaarde dat de opgewekte stroom niet hoofdzakelijk wordt verkocht.
Toch bestaat er een grijze zone.
Wie regelmatig grote hoeveelheden stroom op het net zet of deelneemt aan onbalanssturing, kan door de fiscus als btw-plichtig worden beschouwd. Dit betekent dat er alsnog btw moet worden afgedragen zelfs met terugwerkende kracht tot vier jaar! Dit is toch iets waar je als particulier rekening mee moet houden.
Om fiscale risico’s te vermijden, is het verstandig om de installatie te laten analyseren door een expert. Wil je het zeker weten?

Bedrijven en zonnepanelen?
Voor bedrijven gelden andere btw-regels. In de meeste gevallen kan een onderneming de betaalde btw op zonnepanelen volledig terugvorderen via de btw-aangifte. Dit maakt zonne-energie extra aantrekkelijk voor zelfstandigen en kmo’s.
Een bedrijf dat de btw recupereert, wordt automatisch beschouwd als btw-plichtige stroomproducent. Dit betekent dat er periodieke aangiftes moeten gebeuren en dat de teruggeleverde stroom correct moet worden verwerkt in de boekhouding.
Ondernemers die twijfelen over de fiscale impact van hun investering in zonne-energie, laten zich best begeleiden door een specialist. Doen we graag! Dus neem contact op.
Hoe kan je btw besparen op je zonnepanelen?
Er zijn verschillende manieren om de btw-kosten op zonnepanelen te optimaliseren.
- Laat de installatie plaatsen door een erkend installateur om te genieten van het 6% btw-tarief.
- Zorg voor een installatie die afgestemd is op het eigen verbruik om btw-plicht te vermijden.
- Voor bedrijven: recupereer de btw correct en vermijd fiscale valkuilen.
Een goed doordachte installatie zorgt ervoor dat je de maximale financiële voordelen behaalt zonder onnodige administratieve verplichtingen. Wij, bij Aetec, begeleiden je doorheen het ganse proces. Als je de correcte informatie hebt, kan je ook de juiste beslissing nemen.

Registratie bij Fluvius
Registratie bij Fluvius… .Wie zijn installatie niet tijdig aanmeldt, riskeert administratieve boetes en kan achteraf verplicht worden om extra kosten te maken.
Naast de verplichte aanmelding bij Fluvius is ook een positieve keuring door een erkend keuringsorganisme noodzakelijk. Zonder deze keuring kan de installatie niet officieel in gebruik worden genomen.
Wij keuren installaties, zorgen ervoor dat alles correct is geplaatst en adviseren je over welke zonnepanelen er zijn & de hoeveelheid.
Aetec zorgt ervoor dat je baas wordt over eigen energie
Voor particulieren biedt Aetec zonnepanelen, thuisbatterijen, warmtepompboilers, laadpalen, warmtepompen en airco’s aan. Alles wordt op maat geïnstalleerd om je energieverbruik te optimaliseren en je onafhankelijkheid te vergroten.
Voor bedrijven levert Aetec complete energieoplossingen, waaronder grootschalige zonnepaneleninstallaties, snellaadpalen voor wagenparken, airco’s, industriële batterijen, wamtepompen en ems-systemen . Dit helpt ondernemingen om hun energiekosten te verlagen en duurzamer te werken.
Wil je weten hoe je jouw btw-kosten kan optimaliseren en welke oplossing het best bij jouw situatie past?