Fluvius & zonnepanelen, wat mag en wat niet op het net?

Zonnepanelen zijn een slimme investering maar er zijn heel wat regels waar je rekening mee moet houden. Fluvius bepaalt wat er wel en niet mag op het elektriciteitsnet. Dit gaat van goedgekeurde omvormers tot vermogenslimieten en de verplichte aanmelding van je installatie.

Wie zich niet aan de regels houdt, riskeert problemen met de netbeheerder en mogelijke boetes.

De Synergrid-norm en goedgekeurde omvormers

Elke zonnepaneelinstallatie heeft een omvormer nodig om zonne-energie om te zetten naar bruikbare stroom. Niet elke omvormer mag zomaar op het Belgische elektriciteitsnet worden aangesloten. Fluvius hanteert de Synergrid-norm. Hierin staat welke merken en types van omvormers, batterijomvormers en hybride omvormers goedgekeurd zijn. Deze moeten voldoen aan specifieke beveiligingen en netontkoppelingen. Fabrikanten kunnen dus niet zomaar nieuwe modellen op de markt brengen zonder goedkeuring.

Enkele voorbeelden van goedgekeurde omvormers volgens Fluvius:

Voor een volledige lijst van goedgekeurde omvormers en batterijoplossingen kan je steeds de website van Fluvius raadplegen. Hier kan je kijken.

Vermogenslimieten op enkelfasige en driefasige netten

Enkelfasig net

Op een enkelfasig elektriciteitsnet mag maximaal 5000 watt of 5 kVA geplaatst worden.

Driefasig net

Een driefasig net laat een vermogen toe tot 25 kVA, op voorwaarde dat het onevenwicht tussen de fases niet groter is dan 5000 watt.

Vroeger lag de limiet op 10 kVA voor particulieren maar door de toenemende elektrificatie werd dit verhoogd naar 25 kVA. Wie een grotere installatie wil plaatsen, moet vooraf een netstudie aanvragen bij Fluvius. Dit onderzoek bepaalt of de locatie geschikt is en of er aanpassingen aan het net nodig zijn.

Zonnepanelen en batterijen moeten aangemeld worden

Elke zonnepaneelinstallatie of batterij moet binnen de drie maanden na plaatsing en keuring worden geregistreerd bij Fluvius. Dit geldt voor alle installaties, ongeacht het vermogen. De netbeheerder gebruikt deze gegevens om de stabiliteit van het elektriciteitsnet te bewaken.

Wie dit niet doet, riskeert een administratieve boete. Dankzij de digitale meter kan Fluvius eenvoudig controleren of er ongekende installaties op het net aangesloten zijn. In dat geval wordt een regularisatieprocedure opgestart.

Wat bij defecten of wijzigingen aan je zonnepaneleninstallatie?

Elke wijziging aan je installatie moet opnieuw gemeld worden. Dit geldt niet alleen voor nieuwe zonnepanelen of thuisbatterijen, maar ook voor het vervangen van een defecte omvormer. Zelfs wie nog een groenestroomcertificatenmeter heeft en deze laat vervangen door een bidirectionele meter, moet dit laten registreren.

Zonnepanelen die beschadigd raken door een storm en vervangen worden door een ander type, vallen ook onder deze meldingsplicht. Wie twijfelt of een wijziging moet worden doorgegeven, neemt best contact op met Fluvius of met ons om problemen te vermijden.

Retroactieve investeringspremie voor installaties tussen 2014 en 2020

Mensen die tussen 2014 en 2020 zonnepanelen hebben geplaatst en een digitale meter krijgen, kunnen nog steeds aanspraak maken op een retroactieve investeringspremie. Deze premie is een compensatie voor het afschaffen van de terugdraaiende teller.

Voorwaarden en aanvraag

De aanvraag moet gebeuren binnen de zes maanden na de plaatsing van de digitale meter. Op de website van Fluvius is alle nodige informatie terug te vinden. Wie recht heeft op de premie, doet er goed aan deze tijdig aan te vragen.

Baas worden over eigen energie

Wie investeert in zonnepanelen, wil daar maximaal rendement uit halen. Dit kan door je installatie correct aan te melden en te zorgen voor een conform omvormer met het juiste vermogen.

Wil je professioneel advies of een offerte op maat?

Ontdek het aanbod van Aetec

Aetec helpt zowel particulieren als bedrijven om baas te worden over hun eigen energie.

Van zonnepanelen en thuisbatterijen tot thuis laadpalen, warmtepompen, wamtepompboilers, ems-systemen en airco’s.

Voor bedrijven bieden we ems-systemen, zonnepaneelinstallatie, warmtepompen, airco’s, industriële batterijen, laadpalen en complete systemen aan.

 

Bekijk het volledige aanbod en ontdek hoe jij baas kan worden over eigen energie.