Voor particulieren en bedrijven

Is een thuisbatterij rendabel in de winter?

In de wereld van duurzame energie wordt vaak de vraag gesteld: “Is een thuisbatterij rendabel in de winter?” Het is een terechte vraag, vooral omdat de wintermaanden worden geassocieerd met minder zonlicht en meer duisternis. Bij Aetec kunnen we deze vraag grondig beantwoorden. We zijn er sowieso van overtuigd dat een thuisbatterij ook in de winter een waardevolle rol speelt in het streven naar maximaal “baas worden over eigen energie.”

De uitdagingen van de wintermaanden

Het is geen geheim dat de wintermaanden, bij ons van november tot januari, de minst zonnige periode van het jaar is. Met korte dagen en veel bewolking lijkt het misschien alsof zonne-energie een minder betrouwbare bron van duurzame energie wordt. Maar laten we de kracht van de winterzon niet onderschatten. 

Maximaal gebruik van zonne-energie

Eén van de voordelen van een thuisbatterij is dat ze de opgewekte zonne-energie kan opslaan voor later verbruik. Dat betekent dat op de dagen met voldoende licht of  zonlicht, de energie die wordt opgewekt, maximaal kan worden benut. In plaats van overtollige energie terug te leveren aan het net, kan deze worden opgeslagen in de batterij en later worden gebruikt wanneer de zon niet schijnt. Zelfs in de  wintermaanden zijn er dagen met toch wel wat uren zonneschijn en kan deze energie opgeslagen worden en blijf je iets meer baas over eigen energie, zelfs al is dat minder dan tijdens de lente, zomer en herfst. Op zonnige dagen kan de batterij zelfs nog helemaal gevuld worden.

Goedkoper aanvullen voor later via slim energiebeheer

Een ander voordeel van thuisbatterijen is de mogelijkheid van slim energiebeheer. Via een energiemanagementsysteem kunnen huishoudens en bedrijven ervoor kiezen om de batterij  te vullen met goedkopere energie van het net indien er onvoldoende gratis zonne-energie is, bijvoorbeeld tijdens daluren of rustigere uren op de energiemarkt. Dit stelt gebruikers in staat om hun energiekosten verder te verlagen en tegelijkertijd te profiteren van duurzame energieopslag, zelfs in de winter. Simpel gezegd koop je dan energie zo goedkoop mogelijk aan en sla je die dan op om zelf te kunnen gebruiken in de dure uren. Dat is slim baas worden over eigen energie.

De toekomst van duurzame energie

Bij Aetec geloven we dat de winter geen belemmering hoeft te zijn voor het gebruik van thuisbatterijen. Integendeel, het is een kans om de kracht van duurzame energieopslag te benutten en maximaal baas te worden over eigen energie, ongeacht het seizoen. Door te investeren in een thuisbatterij investeer je niet alleen in een duurzame toekomst, maar ook in een stabiele en betrouwbare energievoorziening het hele jaar door. Jij blijft dan ten alle tijde meer in controle over je energiefactuur en zal deze dan ook zo laag mogelijk houden. Slim aansturen met een EMS is de boodschap.

Conclusie

Dus, is een thuisbatterij ook rendabel in de winter? Absoluut. Met de juiste planning, technologieën en strategieën kunnen thuisbatterijen een waardevolle rol spelen bij het maximaliseren van de opgewekte zonne-energie, zelfs tijdens de donkere en bewolkte wintermaanden. Bij Aetec staan we klaar om je te helpen bij het realiseren van een energiezuinige toekomst, ongeacht het seizoen.

Contacteer ons vandaag nog om meer te weten te komen over hoe een thuisbatterij jou kan helpen om baas te worden over je eigen energie, het hele jaar door.

Facebook