Moeten zonnepanelen op het zuiden gericht zijn?

Moeten zonnepanelen op het zuiden gericht zijn? Het is een vraag die we nog wekelijks terug horen komen. We begrijpen dat ook wel aangezien er heel wat geruchten de ronde doen. Er  valt daarnaast ook écht het een en ander over te vertellen. Laten we je dus voor eens en voor altijd een helder, correct antwoord geven in dit artikel.

Inhoudstafel

Verschil bij oriëntatie zonnepanelen

Zonnepanelen kunnen in elke windrichting gelegd worden. Al is het wél waar dat de ene oriëntatie beter rendeert dan de andere. Zo is een zuidgericht dak op dat vlak inderdaad het beste, gevolgd door een oost- en west gericht dak. Maar, vergis je niet want ook noordgerichte daken leveren nog altijd mooie opbrengsten op. Met onze ervaringen behaalt een soortgelijke installatie ongeveer volgende percentages t.o.v. de maximale opbrengst:

  • zuid: 100%
  • oost en west: 80%
  • noord: 50%

Kanttekening bij zuid georiënteerde zonnepanelen

Toch zijn zonnepanelen op het zuiden niet altijd ideaal. Zo leveren té warme zonnepanelen ook al eens minder op. Verschiet er dus niet van dat je rendement op warme zonnige dagen weleens kan terugvallen. Bovendien leveren deze opstellingen meestal heel hoge piekopbrengsten op die niet per se optimaal zijn voor je energieonafhankelijkheid. Het is, in de meeste gevallen, namelijk interessanter om geleidelijker en constanter energie op te wekken dan met stevige pieken op de zonnigste middaguren. Je zal ons daarom meestal horen pleiten voor een goede spreiding van de oriëntaties. Op die manier word je maximaal baas van jouw energie.

Zonnepanelen zuid, oost, west of ook noord?

Je kan naar onze mening op elk dak zonnepanelen leggen. Rekening houdend met de oriëntatie kan het echter nodig zijn om enkele panelen méér te leggen om aan je elektriciteitsbehoeften te voldoen. Zo voorzie je zelfs met een noordgericht dak jezelf vlot van zonne-energie en kan je baas worden over je eigen energie. Bijkomstigheid van baas te worden van je eigen energie is dat je jouw investering ook nog eens terugverdient. Zo zal je zien dat het de investering meer dan waard blijft. En vergeet daarbij zeker je sterk toegenomen onafhankelijkheid van het reguliere elektriciteitsnet niet. We weten namelijk allemaal hoe grillig de prijzen kunnen zijn ten gevolge van het wereldtoneel. Word en blijf baas over eigen energie!

Ideale hoek zonnepanelen op zuiden en andere oriëntaties

Om voor jouw situatie een juiste inschatting te kunnen maken, halen wij steevast de tabel van Hespul boven. Die geeft de rendementen weer van zonnepanelen afhankelijk van de oriëntatie en de hellingshoek waaronder de zonnepanelen liggen. Op die manier krijg je een realistisch beeld van de haalbare opbrengsten.

3 voorbeelden

  1. We plaatsen een 10 panelen (van 430Wp) ideaal zuid georiënteerd en op een helling van 30 graden, dan halen we een opbrengst van  een +/- 4000 kWh per jaar.
  2. We plaatsen dezelfde 10 panelen op een plat dak op een licht hellend frame (van 10 graden) en draaien dat 80 graden zuidoost (verre van ideaal) opgesteld dan halen we nog 3800 kWh.
  3. Plaatsen we dan 12 panelen op een O/W oriëntatie dan halen we een jaaropbrengst van +/- 4300 kWh met dan het voordeel dat we een veel grotere energiespreiding kennen voor heel de dag wat de energieonafhankelijkheid vergroot over de dag. 

Weetje

Hoe lager de hellingshoek van zonnepanelen, hoe minder de oriëntatie een rol speelt. Panelen op 10-15% helling krijgen zo vanuit elke hoek een quasi dezelfde opbrengst.

De zonnekaart van Vlaanderen

Zelf al eens kijken hoe geschikt uw dak is voor zonnepanelen? Gebruik dan de boeiende zonnekaart van de Vlaamse overheid eens. Ze geeft voor jouw specifieke situatie een indicatie van de geschiktheid voor zonnepanelen. Ze geeft zelfs aan op welk deel van je dak dat kan. De kaart houdt daarbij rekening met de oriëntatie van je huis en je dak en baseert zich op geografische gegevens van het kadaster.

In een notendop

Geschikt voor elk dak

Zonnepanelen kunnen op elk dak worden geïnstalleerd, ongeacht de oriëntatie.

Optimaliseer rendement

Zonnepanelen op het zuiden bieden het hoogste rendement, maar oplossingen bestaan voor alle daktypes.

Vrijblijvend advies

Plan een afspraak met onze adviseurs voor een persoonlijk advies.