Zoveel zonnepanelen heb je nodig voor je warmtepomp

Het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt, hangt af van het type warmtepomp waarvoor je kiest.

Lucht-lucht warmtepomp

Hoe het werkt: een lucht-lucht warmtepomp werkt met een binnen- en buitenunit. De warmtepomp neemt de buitenlucht en warmt deze op via een compressor. Eenvoudig genoeg, wat maakt dat ze de goedkoopste onder de warmtepompen is. Je kent de lucht-luchtwarmtepompen waarschijnlijk van de populairste (omgekeerde) toepassing: airco.

De keerzijde: sanitair warm water is niet mogelijk met een lucht-lucht warmtepomp. Er is een warmtepomp nodig per ruimte die verwarmd of gekoeld moet worden. Een slaapkamer telt als één ruimte, maar een open living telt al gauw voor vier.

Het verbruik: een lucht-lucht warmtepomp verbruikt ongeveer 600 kWh per jaar per ruimte. Daarvoor heb je twee zonnepanelen nodig. Afhankelijk van hoeveel ruimtes je verwarmt/koelt met dit systeem en dus hoeveel units je hebt, moet je dus meer zonnepanelen tellen.

Lucht-water warmtepomp

Hoe het werkt: een lucht-water warmtepomp haalt gratis warmte-energie uit de buitenlucht. Deze warmte wordt aangezogen door een ventilator en via een warmtewisselaar, koelmiddel en compressor naar een hogere temperatuur gebracht. Die warmte wordt dan nadien afgegeven aan sanitair warm water of de centrale verwarming.

De keerzijde: het geluid van de buitenunit kan je tijdens stille periodes (bijvoorbeeld ’s nachts) horen. Het is niet luid, maar eerder een monotoon geluid. Afhankelijk van de buitentemperatuur moet de warmtepomp (minder) harder werken.

Het verbruik: 8.000 kWh per jaar voor de verwarming van je sanitair water en de centrale verwarming, wat neerkomt op zo’n 20 tot 22 panelen.

Geothermische warmtepomp

Hoe het werkt: een geothermische warmtepomp haalt gratis warmte-energie uit de bodem of het bodemwater. Buizen met vloeistof worden diep in de grond geplaatst door middel van een boring. Deze vloeistof neemt de warmte op uit de aarde of het bodemwater, brengt het naar de compressor die het vervolgens afgeeft aan de centrale verwarming of warm sanitair water. Extra voordeel met een geothermische warmtepomp, hiermee kan je ook passief koelen.

De keerzijde: de installatie van een geothermische warmtepomp is veel duurder dan een lucht-water warmtepomp. Soms zijn speciale vergunningen nodig om de boringen nodig voor de geothermische warmtepomp te mogen uitvoeren.

Het verbruik: 5.000 kWh per jaar voor de verwarming van je sanitair water en de centrale verwarming van je huis, alsook passief de woning te koelen in de zomer. Daarvoor heb je ongeveer 16 zonnepanelen nodig.

Het advies van Aetec

Als je budget het toelaat, kies dan voor een geothermische warmtepomp. Omdat je niet vertrekt vanuit een wisselende koude of warme buitenlucht, maar wel van een constante(re) temperatuur in de grond, ligt het benodigde elektrische vermogen lager. Bijkomend voordeel: dankzij passieve koeling zorg je voor optimaal comfort in de warme zomerperiode. Door je woning passief te koelen, verbruik je ook nog eens amper energie.