5 weetjes over koelen en verwarmen met airco

We kunnen ons allemaal wel iets inbeelden bij een airco-installatie. Toch horen we in onze showroom nog vaak misvattingen en zien we verraste blikken als we meer over airco’s vertellen. Vandaag ontdek je daarom enkele interessante weetjes over airco’s, of was het nu een lucht-lucht warmtepomp?

1. Verschil tussen airco en lucht-lucht warmtepomp

Het verschil tussen een airco en een lucht-lucht warmtepomp is heel simpel: er is er geen. De lucht-lucht warmtepomp is vooral een andere, minder gekende en technische, benaming van een aircotoestel. Door het gebruik van het woord warmtepomp, ontstaan er echter direct misverstanden. Begrijpelijk.

Waar zit dan het verschil met de gekende warmtepompen? Wel, waar een klassieke warmtepomp voornamelijk met water werkt, via vloerverwarming -en koeling, werkt de airco zoals we die doorgaans kennen met gekoelde of verwarmde lucht. Lucht-lucht warmtepomp is dus geen schrijffout maar gewoon hetzelfde als een airco. Gebruik gerust de benaming die je zelf wil.

2. Een airco kan draaien op zonnepanelen

Een airco is een toestel dat op elektriciteit werkt. Zodoende kan een airco draaien op zonne-energie afkomstig uit zonnepanelen. Zo is een airco-installatie een interessante verbruiker van elektriciteit, zeker op zonnige, productieve dagen. Ideaal als je dus al zonnepanelen hebt liggen, maar verfrissing zoekt in de zomer.

3. Een airco verbruikt bijzonder weinig

Een airco, ook gekend als een lucht-lucht warmtepomp dus, verbruikt zo weinig dat je er slechts enkele extra panelen voor nodig hebt. Zo kan je ook met extra zonnepanelen op warme dagen, lekker koel binnen zitten. Ideaal, want net dan zit je doorgaans met een overschot aan zonne-energie. Daarnaast kan je ook via een thuisbatterij de airco ‘s avonds nog laten doordraaien.

Wat kost een airco per uur aan stroom?
Wanneer je een airco als gebruikt op netstroom (dus niet op zonne-energie), verbruikt zo’n toestel gemiddeld 1 kW per uur. De huidige stroomprijs (mei 2022) inclusief belastingen komt uit op ongeveer € 0,25 per kWh, terwijl die van een CV op gas rond de €2 ligt (naargelang de aankoopprijs uiteraard). Het is dus vrij duidelijk: verwarmen met elektriciteit via een airco is goedkoper dan wanneer je de centrale verwarming gebruikt. Koelen verbruikt bovendien nog minder!

4. Je kan er mee koelen, maar ook verwarmen

Het wordt meestal vergeten, maar je kan effectief ook verwarmen met een airco. Zo is de installatie het hele jaar door bijzonder nuttig te gebruiken. Op zonnige herfst, winter en lentedagen verwarm je je woning in een mum van tijd.

5. Airco is goedkoper dan centrale verwarming

Wil je weten wat goedkoper is, dan vergelijk je best het rendement van een airco en cv-ketel. Het maximale rendement van een cv-ketel ligt op 96%. Een airco haalt een rendement van 400% of meer. In dat opzicht is verwarmen met airco dus veel effectiever.

 

Conclusie

Een airco is een multifunctioneel toestel voor alle seizoenen. Het is de perfecte aanvulling op je zonnepaneleninstallatie maar is ook rendabeler dan een cv-installatie. Lijkt zo’n airco-installatie je wel iets en wil je een prijsindicatie voor jouw situatie? Contacteer ons dan vrijblijvend voor meer informatie.

Scroll to Top

BATIBOUW

ACTIE

De hele maand maart ’23!

Geniet van €100 korting per aankoopschijf van €2000!
Enkel geldig voor ondertekende offertes van 1/3/2023 t/m 31/03/2023