Alle soorten zonnepanelen helder uitgelegd
Is er een verschil in soorten zonnepanelen? En wat is dat verschil dan? Wij kijken graag vooral naar hoe zonnepanelen je kunnen helpen om baas te worden over eigen energie. En in dat opzicht nemen we je graag mee langs enkele belangrijke kenmerken van de verschillende soorten zonnepanelen.
Inhoudstafel
- Elektriciteit
- Klimaatregeling
- Autoladen
- Autoladen
Verschil in rendement?
Verschillen soorten zonnepanelen in rendement? Tegenwoordig eigenlijk niet meer. Na ruim 15 jaar ontwikkeling zijn we op een soort optimum terechtgekomen. Daarbij heeft elke soort zonnepanelen een vergelijkbaar rendement of opbrengst, meestal uitgedrukt in Wattpiek. Vind je toch een opvallend verschil in Wattpiek bij soorten zonnepanelen? Dan moet je zeker de afmetingen eens bekijken en vergelijken. Je zal zien dat daar wel eens een verschil zit.
Verschil in uiterlijk?
Als je even door je straat loopt, merk je snel dat het ene zonnepaneel niet het andere is. De technologie en/of de opbouw van een zonnepaneel kan namelijk heel bepalend zijn voor het uiterlijk van het paneel. Voor wie dat allemaal niets uitmaakt, valt het allicht niet zo op. Maar bij wie esthetiek wat meer aandacht krijgt, zien we vaker een keuze voor bijvoorbeeld volledig zwarte zonnepanelen en panelen zonder typerend aluminium frame. Voor de liefhebbers, zetten we hieronder de typische kenmerken van bepaalde zonnepanelen op een rijtje. Zo herken je aan het uiterlijk snel de achterliggende technologie.
Verschil in montagemogelijkheden?
Alle zonnepanelen kunnen in alle situaties gemonteerd worden. Of je dus zonnepanelen op je schuine of platte dak wil, of een installatie in je tuin, de keuze voor een bepaald type zonnepaneel maakt hier geen verschil.
Verschillen in Zonnepaneeltechnologieën
Er zijn verschillende soorten zonnepanelen op de markt, elk met hun eigen technische kenmerken, voordelen en nadelen. Hieronder geven we een overzicht van enkele veelvoorkomende types.
Glas-glas zonnepanelen
Deze zonnepanelen bestaan uit een laag zonnecellen ingeklemd tussen twee glasplaten, in plaats van het meer gebruikelijke glas en kunststof (EVA-laag) combinatie.
- Langere levensduur
- Betere weerstand
- Extra opbrengst
Monokristallijn zonnepanelen
Deze panelen zijn gemaakt van silicium waarbij elke cel uit een enkel kristal bestaat, wat ze een uniforme zwarte kleur geeft.
- Hoogste efficiëntie
- Lange levensduur
- Marktstandaard
Polykristallijn zonnepanelen
Deze panelen bestaan uit meerdere kristallen silicium in elke cel, wat ze een blauwachtige tint geeft.
- Goedkoper
- Redelijke efficiëntie
Dunne-film zonnepanelen
Deze panelen bestaan uit een dunne laag fotovoltaïsch materiaal (zoals amorf silicium, CIS, of cadmiumtelluride) aangebracht op een ondergrond.
- Lichter
- Flexibeler
- Goed bij diffuus licht
CIS-zonnepanelen
Deze behoren tot de dunne-film technologieën en gebruiken een mengsel van koper, indium, en selenide.
- Hoge efficiëntie
- Goed bij weinig licht
- Flexibel
In een notendop
Diversiteit
Verschillende zonnepanelen bieden unieke combinaties van uiterlijk en technologie, waardoor je kunt kiezen wat het beste bij jouw behoeften past.
Harmonie
Of je nu esthetiek, duurzaamheid, of flexibiliteit zoekt, er is altijd een zonnepaneel dat aan jouw eisen voldoet.
groenere toekomst
Investeren in zonne-energie biedt niet alleen voordelen voor het milieu, maar ook voor je eigen energieonafhankelijkheid.