Voor particulieren en bedrijven

Alle soorten zonnepanelen helder uitgelegd

Is er een verschil in soorten zonnepanelen? En wat is dat verschil dan? Wij kijken graag vooral naar hoe zonnepanelen je kunnen helpen om baas te worden over eigen energie. En in dat opzicht nemen we je graag mee langs enkele belangrijke kenmerken van de verschillende soorten zonnepanelen.

Verschil in rendement?

Verschillen soorten zonnepanelen in rendement? Tegenwoordig eigenlijk niet meer. Na ruim 15 jaar ontwikkeling zijn we op een soort optimum terechtgekomen. Daarbij heeft elke soort zonnepanelen een vergelijkbaar rendement of opbrengst, meestal uitgedrukt in Wattpiek.  Vind je toch een opvallend verschil in Wattpiek bij soorten zonnepanelen? Dan moet je zeker de afmetingen eens bekijken en vergelijken. Je zal zien dat daar wel eens een verschil zit.

Verschil in uiterlijk?

Als je even door je straat loopt, merk je snel dat het ene zonnepaneel niet het andere is. De technologie en/of de opbouw van een zonnepaneel kan namelijk heel bepalend zijn voor het uiterlijk van het paneel. Voor wie dat allemaal niets uitmaakt, valt het allicht niet zo op. Maar bij wie esthetiek wat meer aandacht krijgt, zien we vaker een keuze voor bijvoorbeeld volledig zwarte zonnepanelen en panelen zonder typerend aluminium frame. Voor de liefhebbers, zetten we hieronder de typische kenmerken van bepaalde zonnepanelen op een rijtje. Zo herken je aan het uiterlijk snel de achterliggende technologie.

Verschil in montagemogelijkheden?

Alle zonnepanelen kunnen in alle situaties gemonteerd worden. Of je dus zonnepanelen op je schuine of platte dak wil, of een installatie in je tuin, de keuze voor een bepaald type zonnepaneel maakt hier geen verschil.

Lees ook: moeten zonnepanelen op het zuiden gericht zijn?

Verschil in technologie

Hoewel dit volgens ons ondergeschikt is, zijn er inderdaad verschillende soorten zonnepanelen op technisch vlak. Hieronder overlopen we er een paar en voorzien we ze van een beknopte technische toelichting.

Glas-glas zonnepanelen

Glas-glas zonnepanelen bestaan uit een laag zonnecellen ingeklemd tussen twee glasplaten, in plaats van het meer gebruikelijke glas aan de voorkant/bovenkant en een kunststof (EVA-laag) achterkant/onderkant.

Voordelen

Ze bieden een langere levensduur en betere weerstand tegen omgevingsfactoren zoals vocht, temperatuurveranderingen en mechanische belasting. Dit resulteert vaak in langere garanties. Bijkomende hebben deze ook nog een opbrengst vanuit reflecterend licht op de achterzijde van het paneel. Deze rendementswinst hangen natuurlijk af van de reflectie van het dak en varieert tussen de 3 – 5% op standaard hellende daken, 5 -7% op reflecterende platte daken en kan tot wel 30% gaan bij grondopstelling met een hoogte van 80 cm boven de grond.

Nadelen

Ze zijn over het algemeen zwaarder en mogelijk duurder dan traditionele zonnepanelen.

Monokristallijn zonnepanelen

Gemaakt van silicium waarbij elke cel uit een enkel kristal bestaat, waardoor ze een uniforme zwarte kleur hebben.

Voordelen

Ze bieden de hoogste efficiëntie en levensduur van alle fotovoltaïsche zonnepanelen, vanwege hun hoge zuiverheidsgraad. Ze zijn de standaard in de markt geworden de laatste jaren.

Nadelen

Monokristallijn zonnepanelen zijn duurder om te produceren, wat resulteert in een hogere prijs voor de consument. Echter zijn de laatste 10 jaar zoveel productie-optimalisaties gedaan in deze technologie dat de productieprijs dermate is gedaald dat het prijsverschil t.o.v. polykristallijne panelen is te verwaarlozen.

Polykristallijn zonnepanelen

Polykristallijn zonnepanelen bestaan uit meerdere kristallen silicium in elke cel, wat ze een blauwachtige tint geeft.

Voordelen

Ze zijn goedkoper te produceren dan monokristallijn zonnepanelen en bieden nog steeds een redelijk goede efficiëntie.

Nadelen

Polykristallijn zonnepanelen hebben een iets lagere efficiëntie en levensduur in vergelijking met monokristallijn zonnepanelen.

Dunne-film zonnepanelen

Dunne-film zonnepanelen bestaan uit een dunne laag fotovoltaïsch materiaal (zoals amorf silicium, CIS, of cadmiumtelluride) aangebracht op een ondergrond.

Voordelen

Ze zijn lichter en flexibeler dan kristallijne zonnepanelen, en kunnen op meer diverse oppervlakken geïnstalleerd worden. Ze presteren beter in hoge temperaturen en bij diffuus licht..

Nadelen

Dunne-film zonnepanelen hebben over het algemeen een lagere celefficiëntie dan kristallijne zonnepanelen. Ze vereisen daarom ook meer ruimte voor een vergelijkbare energieopbrengst.

Elk van deze technologieën heeft zijn eigen voor- en nadelen, waardoor ze geschikt zijn voor verschillende toepassingen en voorkeuren. Bij het kiezen van het juiste type zonnepaneel is het belangrijk om te overwegen hoe deze kenmerken overeenkomen met je specifieke behoeften, zoals ruimtebeschikbaarheid, budget, esthetische voorkeuren, en de gewenste efficiëntie.

Je hebt verder in al deze zonnepaneel technologieën nog sub technologieën, zoals “Back contacts”, HJT techologie (Hetero Junctie), ABC technologie, N-type cellen,….. Deze zijn nog allemaal extra bijkomende technologie optimalisaties die allemaal een specifiek aspect van een zonnepaneel optimaliseren. Dit zou ons echter nu te ver leiden voor deze allemaal in detail toe te lichten.

CIS-zonnepanelen (koper-indium-selenide)

CIS-zonnepanelen gebruiken een dunne laag van een mengsel van koper, indium, en selenide. Ze behoren tot de familie van dunne-film zonnepanelen.

Voordelen

CIS-panelen hebben een hoge efficiëntie voor dunne-film technologie en presteren goed in lage lichtomstandigheden. Ze zijn ook flexibeler dan kristallijne zonnepanelen.Deze panelen kunnen tussen 10 – 20% meer (zon)licht omzetten naar elektriciteit dan standaard panelen. De panelen hebben hebben ook een mooi egaal zwart uiterlijk.

Nadelen

De productiekosten kunnen hoger zijn in vergelijking met andere dunne-film technologieën, afhankelijk van hun populariteit.

Lees ook: verdien extra geld met de opbrengst van je zonnepanelen via energiedelen en persoon-aan-persoon verkoop.

Conclusie

Ondanks de gelijkaardige rendementen, vertonen de verschillende soorten zonnepanelen aanzienlijke verschillen in uiterlijk en technologie. Deze variaties maken het mogelijk om een zonnepaneeloplossing te kiezen die het best past bij jouw specifieke wensen en situatie. Of je nu de voorkeur geeft aan de esthetiek van volledig zwarte monokristallijne panelen, de lange levensduur en duurzaamheid van glas-glas panelen waardeert of de flexibiliteit en het milieuvriendelijke aspect van dunne-film technologie zoekt, er is altijd een zonnepaneel dat aan jouw eisen voldoet. Het is duidelijk dat de keuze voor zonnepanelen niet alleen draait om het opwekken van elektriciteit; het gaat ook over het vinden van een harmonie tussen technologische mogelijkheden, duurzaamheid, en esthetiek. Door te investeren in zonne-energie, kies je niet alleen voor een groenere toekomst, maar word je ook baas over eigen energie. Daarmee levert elke zonnepaneelinstallatie, ongeacht de technologie, een waardevolle bijdrage aan zowel je persoonlijke energieonafhankelijkheid als aan de wereldwijde duurzaamheidsdoelstellingen.

Facebook