Hoe lang blijft opgewekte stroom in een thuisbatterij?
Dat is afhankelijk van je stroomverbruik en de capaciteit van je thuisbatterij. Batterijen met een klein vermogen van bijvoorbeeld 3 kWh kunnen de stroom van je zonnepanelen enkele uren opslaan. Grotere batterijen slaan je stroom voor enkele dagen op.
Bigger is Better?
Het is dus belangrijk om het vermogen van je thuisbatterij goed te kiezen. Als je niet voldoende stroom gebruikt, vloeit je opgewekte stroom alsnog terug naar het net. Dat is jammer, want de vergoeding die je (nu nog) krijgt van je netbeheerder is een stuk lager dan het voordeel dat je hebt door je eigen opgewekte stroom te gebruiken.
- Stroom die je op het net zet: je krijgt gemiddeld tussen de 2 en 4 cent per kilowattuur.
- Stroom die van het net haalt: je betaalt gemiddeld 35 cent per kilowattuur.
Minste elektriciteitsverlies in zoutwateroplossing
Elektriciteitsverlies heeft iedere batterij sowieso. Batterijen die het beste hun stroom opslaan en bewaren zijn thuisbatterijen met zoutwateroplossing en vanadium-redox-accumulatoren.. Hoewel de zoutwaterbatterij een veilige, onderhoudsarme en milieuvriendelijke optie is, is het een logge en zware batterij die erg veel ruimte inneemt. Daarom is ze vandaag vooral voor bedrijven interessant. Hetzelfde geldt voor de vanadium-redox-accumulator.
De naam klinkt alsof het uit een of andere science fiction film komt, maar niets is minder waar. Ze worden al sinds 2010 in grote fabrieken gebruikt omwille van hun extreem grote capaciteit, snelle responstijd, zeer lange levensduur en recycleerbaar. Zo staat er eentje van 1,5 megawatt in een Japanse halfgeleiderfabriek. De Vanadium redox batterijen zijn er nu ook al voor thuis gebruik met 20 en 40 kWh opslag.
Maar goed, hoe zit het dan met de particuliere thuisbatterij? De meeste huidige batterijsystemen werken op lithium-ion (11FP) of lithium-ijzerfosfaat, waarbij de lithium-ionbatterij de populairste is. Ze is een pak lichter en kleiner dan een zoutwaterbatterij of Vanadium redox flow, beschikt over een grote opslagcapaciteit en een hoge energiedichtheid, wat wil zeggen dat je op een ‘kleine’ oppervlakte meer stroom kan opslaan.
Een lithium-ijzerfosfaatbatterij is minder gekend, omdat er maar een beperkt aanbod is op de markt. Toch is dit soort thuisbatterij veiliger, goedkoper en milieuvriendelijker. Én ze hebben een hoge capaciteit, waardoor ze voldoende vermogen kunnen leveren voor verschillende toepassingen in huis.
Meer cycli = meer energievast
Hoe meer thermische cycli (oplaadbeurten) een thuisbatterij kan doorstaan zonder schade, hoe ‘energievaster’ ze is. Thuisbatterijen kunnen schade oplopen door thermische cycli: het opwarmen en afkoelen van de batterij door het opladen en ontladen van stroom. Des te meer cycli een batterij aankan, des te beter is ze bestand tegen slijtage en des te langer gaat ze mee. Een gemiddelde thuisbatterij heeft een levensduur van tenminste 3.000 laadcycli, goed voor zo’n 8 à 9 jaar. Er zijn ook Li-ion batterijen met 10.000 laadcycli. Vanadium-redox gaan we zelfs naar 25.000 cycli.
Hoe groter de opslagcapaciteit, hoe minder volledige laadcycli een thuisbatterij moet doen en langer ze meegaat. Bigger is better? Als het op thuisbatterijen aankomt, lijkt het alvast van wel.