Kan je een thuisbatterij toevoegen aan een bestaande zonnepaneleninstallatie?

Wees het capaciteitstarief te slim af

Klaar om de volgende stap te zetten in de optimalisatie van je opgewekte stroom? Kies dan voor de installatie van een thuisbatterij en word echt helemaal baas over je eigen energie. Een thuisbatterij kan op elk moment toegevoegd worden aan je huidige installatie. Je hoeft er geen nieuwe zonnepanelen voor te leggen.

Waarom kiezen voor de combinatie zonnepanelen met thuisbatterij?

Een thuisbatterij slaat de overtollige energie van je zonnepanelen op, zodat je deze kan gebruiken als je meer stroom nodig hebt dan je opwekt. Zo kun je ook ‘s avonds en ‘s nachts genieten van de gratis energie die je overdag te veel produceerde. Bekijk het als een grote powerbank, maar dan voor je huis in plaats van voor je smartphone.

Handig dus, bijvoorbeeld wanneer je overdag gaat werken en je bijgevolg de opgewekte stroom uit zonne-energie niet kan benutten. Dankzij de batterij kan je die dan ’s avonds gebruiken en moet je niets afnemen van het net. Bijkomend voordeel: je vermijdt stroompieken dankzij de combinatie zonnepanelen – thuisbatterij. Dat is sinds de invoering van het capaciteitstarief belangrijk. Een thuisbatterij springt bij op momenten dat je een hoog vermogen vraagt en vlakt zo je maandpiek af door je energieverbruik te spreiden. Op die manier verlaag je je capaciteitstarief. 

Een laatste voordeel: als je zonnepanelen meer vermogen leveren dan je omvormer toelaat, kun je toch meer produceren omdat de batterij eerst je overtollige capaciteit afneemt. Zo kun je misschien op zonnige momenten wel 50% meer rendement halen uit je panelen.

Nog meer voordelen van de combinatie zonnepanelen met thuisbatterij: 

  • Je geniet van lagere energiekosten.
  • Je maakt optimaal gebruik van je opgewekte energie. 
  • Je verzekert jezelf van elektriciteit tijdens stroompannes.
  • Je levert je overtollige energie van je zonnepanelen niet spotgoedkoop terug aan het net om deze later terug duur te moeten aankopen.


Lees ook: kan je zonnepanelen bijleggen op een bestaande installatie?

 

Hoe verloopt de installatie?

Eerst het goede nieuws: aan iedere zonnepaneleninstallatie is het mogelijk een thuisbatterij toe te voegen. De batterij wordt geplaatst tussen de omvormer van je zonnepanelen en je elektriciteitsmeter. Het zou kunnen dat je een nieuwe omvormer nodig hebt: de meeste omvormers zijn namelijk voor enkelrichtingsverkeer. Ze vervoeren de opgewekte stroom van de zonnepanelen naar je apparaten. Om een thuisbatterij te gebruiken heb je een batterij of hybride omvormer nodig: eentje die de stroom ook van en naar de batterij kan sturen. 

Is het dan verder een kwestie van plug & play? Niet helemaal. Er zullen mogelijks ook werken nodig zijn aan de zekeringskast en/of bestaande installatie om de installatie perfect werkend te krijgen. De professionals van Aetec regelen dat uiteraard voor je.  

Hoe groot is een thuisbatterij?

De grootte van de batterij hangt af van de opslagcapaciteit. Voor een doorsnee gezin volstaat een thuisbatterij van +/- 8 kWh. De grootte daarvan kan je vergelijken met een kleine boiler. Let wel: hoe hoger de capaciteit van je batterij, hoe meer plaats de batterij zal innemen. Maar het gaat ook niet om heel grote installaties.

Ook hier is het weer mogelijk om je investering op te bouwen. Zo kan je starten met de installatie van één batterij, en deze later uitbreiden met een tweede, derde, …  

Lees ook: moeten zonnepanelen op het zuiden gericht zijn?

Slimme energie met app

Nog een stapje verder is de implementatie van een energiemanagementsysteem (EMS). Daarmee wordt je thuisbatterij écht slim.

Zo’n EMS is een software die je thuisbatterij aanstuurt. Op basis van energieprijzen, je eigen verbruik en de opbrengsten van je zonnepanelen beslist het systeem wat er met je opgewekte energie gebeurt: verbruiken, opslaan of injecteren op het net. Meer weten? We schreven eerder een artikel met alles wat je moet weten over EMS-systemen en wat ze juist doen.

Kan ik een thuisbatterij zonder zonnepanelen gebruiken?

Dat is zeker mogelijk. Je zou de batterij dan kunnen gebruiken om ze ’s nachts op te laden met elektriciteit van het net aan het goedkopere nachttarief. De opgeslagen prijsgunstige energie gebruik je dan overdag. Dat klinkt interessant, maar de gemiddelde winst is slechts 100 euro per jaar.  Met een dynamisch energiecontract kan die opbrengst wel wat hoger zijn.

Gebruik je de thuisbatterij met zonnepanelen? Dan stijgt je zelfconsumptie van 28 à 30% naar gemiddeld 60 à 75%. Je wordt dus meer baas over je eigen energie en bent veel minder afhankelijk van de markt. 

In een notendop

De installatie van een thuisbatterij is een logische volgende stap als er zonnepanelen op je dak liggen. Een thuisbatterij toevoegen aan je zonnepaneleninstallatie is namelijk een meerwaarde voor je energieonafhankelijkheid, aangezien je over al je gegevens van je huidige verbruik en opbrengst beschikt, en je zo nog beter je energie kan monitoren. Bij Aetec helpen we je graag de beste thuisbatterij te kiezen, een volgende stap om jou meer baas te maken over jouw energie.

Contacteer ons voor een vrijblijvende offerte op maat of voor meer informatie.