Kan je zonnepanelen bijleggen op een bestaande installatie?
Snelnavigatie:
- De technologie van zonnepanelen evolueert voortdurend
- Is extra zonnepanelen plaatsen nog interessant dan?
- Tip - Lager verbruik dan je elektrische opbrengst uit zonnepanelen?
- Wat met een terugdraaiende teller?
- Opgelet met certificaten en keuring
Overweeg je zonnepanelen bij te leggen op je bestaande installatie? Goed plan! Hoe meer eigen duurzame energie je opwekt, hoe beter. Je creëert zo bovendien de mogelijkheden om maximaal baas te worden over eigen energie en je bent daarin zeker niet de enige. We krijgen regelmatig de vraag om zonnepanelen bij te leggen.
Hoewel dat technisch perfect mogelijk is, komt er wel wat meer bij kijken dan je zou denken. In deze blog leggen we je uit hoe dat precies zit.
- Elektriciteit
- Klimaatregeling
- Autoladen
- Autoladen
Zonnepanelen verschillen in technologie
De technologie van zonnepanelen evolueert voortdurend. Panelen die een jaar geleden zijn geïnstalleerd, kunnen zo al aanzienlijk verschillen van de modellen die we vandaag installeren. Daardoor hebben nieuwe panelen vaak andere technische kenmerken dan de panelen in je installatie. Dat kan voor een grote uitdaging zorgen om de koppeling te maken. Een directe koppeling tussen oude en nieuwe panelen is zelfs slechts in zeer beperkte gevallen mogelijk. De kans is wel het grootst in situaties met zonnepanelen voorzien van optimizers en micro-omvormers. Met normale stringomvormers wordt het al snel wat complexer. In veel gevallen raden we daarom een aparte parallelle installatie aan. Weet je niet welk type panelen je hebt, vraag het ons dan gerust. We komen met plezier langs om je situatie te bekijken.
Is extra zonnepanelen plaatsen nog interessant dan?
Wel, ja natuurlijk. Zeker als je baas wilt worden over eigen energie is zonnepanelen plaatsen super interessant. Het is namelijk dé bron van duurzame elektrische energie. Wil je dus meer en meer afstappen van fossiele brandstoffen en controle nemen over maandelijkse kosten, is ook het bijleggen van zonnepanelen interessant. Met eventuele extra slimme technologische investeringen (zoals met een EMS of thuisbatterij) in je huis of bedrijfspand, zet je met extra zonnepanelen altijd een belangrijke nieuwe stap naar duurzaamheid en kostenbesparing.
Analyse noodzakelijk
Elke situatie waarin we zonnepanelen bijleggen op een bestaande installatie, start wat ons betreft met een grondige technische evaluatie. We controleren daarbij het type en model van de bestaande panelen en omvormer, maken een analyse van het eendraadschema en proberen een duidelijk beeld te krijgen van hoe de bestaande panelen momenteel aan elkaar gekoppeld zijn.
Meer zonnepanelen leggen dan je verbruik?
Ligt je elektrisch verbruik lager dan je elektrische opbrengst uit zonnepanelen? Dat is een fijne situatie! Je hebt in dat geval verschillende opties:
- Je elektriciteitsverbruik verhogen door fossiele brandstoffen te vervangen door elektrisch gestuurd toestellen (bijv. gasketel vervangen door een warmtepomp)
- Je kunt dan voordeliger overschakelen op een elektrische wagen als je nog in een brandstofwagen rijdt.
- Je elektriciteit opslaan voor later gebruik. Ideaal om ook je avond- en nachtverbruik gratis te hebben.
- Je energie delen via energiedelen of persoon-aan-persoon verkoop.
- Overtollige elektriciteit op het net zetten en daar een kleine vergoeding voor ontvangen.
Lees ook: Wat is een energy management systeem en wat doet het?
Wat met een terugdraaiende teller?
Als je zonnepanelen bijlegt, zal je wel afscheid moeten nemen van je terugdraaiende teller. Dat is echter meteen een extra aanleiding om écht baas te worden over eigen energie en ook controle te nemen over je energieoverschotten. In plaats van je meter terug te laten draaien, zou je je verbruik bijvoorbeeld beter kunnen sturen met een energie management systeem. Met een thuisbatterij kan je je energie ook opslaan voor later gebruik (bijv. ‘s avonds).
Opgelet met certificaten en keuring
Als je zonnepanelen bijlegt, hou je er best rekening mee dat het een invloed kan hebben op eventuele lopende certificaten, zoals het groenestroomcertificaat. In veel gevallen kan je dit certificaat verliezen als je besluit panelen toe te voegen aan een bestaande omvormer. Daarnaast is trouwens altijd een herkeuring van je systeem vereist als je er wijzigingen aan toebrengt, dus ook als je extra zonnepanelen legt.
In een notendop
Mogelijke uitdagingen
Extra zonnepanelen toevoegen aan een bestaande installatie is mogelijk maar kan complex zijn, zelfs met recente installaties.
Expertise
Laat je bijstaan door experts met diepgaande technische kennis om optimale werking te garanderen.
Aetec helpt
Bel ons vandaag nog voor advies over hoe een thuisbatterij jou kan helpen om zelf energiebeheer te voeren, het hele jaar door.