Voor particulieren en bedrijven

6 weetjes over combineren warmtepomp en zonnepanelen

Warmtepompen zijn dé oplossing om te profiteren van hernieuwbare energie uit bodem, water en lucht. Zowel bij het verwarmen en koelen van gebouwen. Ze vraagt echter wel energie voor de elektrische aandrijving van de pomp. In dit artikel bekijken we of je die kan leveren met zonnepanelen én bespreken we meer belangrijke weetjes over de combinatie warmtepomp en zonnepanelen.

Hoe werkt de combinatie warmtepomp en zonnepanelen?

Eigenlijk is het redelijk simpel. Een warmtepomp vraagt bij z’n werking om elektriciteit. In plaats van die van het net te halen, kan je die zelf aanleveren vanuit je zonnepanelen. Zo is de benodigde energie groen én kosteloos.

Hoe werkt een warmtepomp?

Warmte onttrekken aan een warmtebron

Met behulp van collectoren onttrekt een warmtepomp warmte aan een warmtebron (bodem, lucht, grondwater). Een koelvloeistof transporteert die energie naar een compressor. De motivatie om dat via een koelvloeistof te doen, is dat ze op lage temperatuur haar kookpunt bereikt en verdampt

Van de warmtepomp naar de verwarming

In de compressor van de warmtepomp worden de geproduceerde dampen samengeperst totdat ze een hogere temperatuur bereikt hebben dan de lucht of het water gebruikt om de woning op te warmen. De compressor is het onderdeel van de warmtepomp dat energie verbruikt (elektriciteit of aardgas). De opgewarmde damp komt vervolgens in een condensor terecht. Daar geeft de damp zijn warmte af aan de verwarmingsinstallatie van de woning.

De cyclus start opnieuw

Via een expansieventiel verlaagt de druk van de damp en koelt deze opnieuw af tot een vloeistof. Die wordt dan weer naar buiten gestuurd om te verdampen, waarna het hele proces opnieuw kan beginnen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor een warmtepomp?

Het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt om een warmtepomp energieneutraal te laten draaien is moeilijk te berekenen. De oorzaak daarvoor is te zoeken bij de digitale meter. Voordien bleek echter dat 15 tot 20 panelen wel nuttig zijn.

Wat kost een warmtepomp met zonnepanelen?

Een exacte prijs geven, dat is hier heel moeilijk en dus eerder bedrieglijk dan informatief, althans dat vinden wij. De kostprijs hangt namelijk af van veel factoren. Denk daarbij aan vloerverwarming, radiatoren, … Wie toch graag een idee heeft, noteert best dat je al vanaf € 6 000 een warmtepomp hebt. Wil je een precieze prijs voor jouw project, maak je best een afspraak met experts zoals de energie-architecten bij Aetec.

Leuk pluspunt

Een warmtepomp heeft het voordeel dat je er ook mee kan koelen. Dat verloopt dan via de vloerverwarming. Iets wat je met een gas- of mazoutketel overduidelijk niet kan.

Gasverbod op komst

Alles wijst erop dat er een zogenaamd gasverbod aan zit te komen. Gas verkrijgen in nieuwe verkavelingen en nieuwbouwwoningen wordt namelijk steeds moeilijker. Een warmtepomp heeft op dat vlak dus veel toekomstperspectieven.

Facebook