Voor particulieren en bedrijven

Airco zonder buitenunit: alle voor- en nadelen

Overweeg je de installatie van een airco zonder buitenunit, ook wel misschien bekend als een monoblock airco? Het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over de eigenschappen en mogelijkheden van zo’n toestel. Want hoewel de basisfunctie van koelen en verwarmen op elektriciteit gelijk blijft, bestaan er significante verschillen tussen airco’s met en zonder buitenunit die het overwegen waard zijn.

Esthetiek voor prestaties

Geen zichtbare buitenunit

De meest gehoorde reden voor de keuze van een airco zonder buitenunit is het esthetische voordeel: geen zichtbare unit tegen de gevel of in de tuin, en geen geluid buiten. Echter, veel van onze klanten vinden creatieve manieren om een buitenunit subtiel te integreren, zoals met een haag of een decoratieve omkasting, wat het esthetische nadeel sterk minimaliseert.

Grootte van de binnenunit

Omdat alle techniek van een buitenunit ook in de binnenunit van een monoblock systeem verwerkt moet worden, resulteert dit echter in een grotere en opvallende binnenunit. In vergelijking daarmee hebben  aircosystemen mét buitenunit een discretere binnenunit voor eenzelfde capaciteit, wat in het interieur meestal beter past. En waar leeft u? Binnen of buiten? Lees ook: 5 weetjes over koelen en verwarmen met een airco.

Geluidsniveau

Airco’s met een buitenunit scoren over het algemeen beter op het gebied van geluidsniveau binnen in huis. Dit komt doordat de meer geluidsproducerende componenten zoals de compressor zich buiten bevinden. Bij systemen zonder buitenunit bevinden deze componenten zich noodgedwongen binnenshuis, wat leidt tot hogere geluidsniveaus in leefruimtes.

Energie-efficiëntie

Wat betreft energie-efficiëntie presteren monoblock systemen minder goed dan systemen met een buitenunit. De technologie in een buitenunit is simpelweg geavanceerder en efficiënter in het omzetten van elektriciteit in koelvermogen doordat er minder gewoekerd moet worden met dimensies. Dit is een belangrijk aspect om te overwegen als je streeft naar baas te worden over eigen energie. Lees ook: Zonnepanelen en airco, dat is koelen met de zon.

Vervangbaarheid en installatie-impact

Bij vervanging of reparatie van een monoblock systeem kunnen de vereiste grote gaten in de muur, tot wel 25 cm in diameter, een uitdaging vormen. Dit in tegenstelling tot de kleinere gaten die nodig zijn voor systemen met een buitenunit. Grotere gaten kunnen de isolatiewaarde van muren beïnvloeden en vragen vaak om meer ingrijpende bouwkundige aanpassingen.

Alternatieven voor airco

Bij nieuwbouw of grondige renovaties zijn er zeker ook energie-efficiënte alternatieven voor een airco beschikbaar. De voornaamste is zeker de lucht/water of geothermische warmtepomp. Sta je dus voor zo’n traject? Verken dan zeker de alternatieven voor een traditionele airco. Lees ook: is een warmtepomp combineren met bestaande radiatoren een goed idee?

Conclusie

Hoewel een airco zonder buitenunit esthetische voordelen biedt door het ontbreken van externe componenten, zijn er verschillende overwegingen die suggereren dat een traditioneel systeem met buitenunit in veel gevallen de betere keuze is. De efficiëntie, het geluidsniveau, de integratie van de binnenunit en de eenvoudigere onderhoudsmogelijkheden dragen bij aan een hoger algeheel comfort en energiebeheer. Voor wie maximale controle over eigen energieverbruik en binnenklimaat belangrijk vindt, biedt een airco met buitenunit een overtuigender totaalpakket.
Facebook