Voor particulieren en bedrijven

Zonnepanelen en airco, dat is koelen met de zon

Combineer je zonnepanelen met een airco, dan koel je je woning met de zon. Het klinkt tegenstrijdig, maar het kan echt. Nu we nog beter moeten nadenken over ons het verbruik van onze zonne-energie, kunnen we het maar beter zo efficiënt mogelijk doen. Als er dus al zonnepanelen op je dak liggen, is nu het moment om een airco te installeren. Het toestel zet je dan overdag op wanneer je zonneopbrengsten binnen krijgt. Zonnepanelen en een airco vormen zo het ideale koppeltje.

Hoeveel zonnepanelen voor een airco draaiende te houden?

Hoeveel zonnepanelen je effectief nodig hebt voor om een airco te laten draaien op zonne-energie is niet exact te zeggen. Een lucht lucht warmtepomp verbruikt namelijk zo weinig dat je er niet eens extra panelen voor nodig hebt. Het idee is voornamelijk dat je op warme dagen, wanneer je lekker koel binnen wil zitten, altijd met een overschot aan zonne-energie zit die je door de airco kan laten verbruiken.

Verschil tussen airco en lucht lucht warmtepomp

Het verschil tussen een airco en een lucht lucht warmtepomp is heel simpel: er is er geen. De lucht lucht warmtepomp is vooral een andere, minder gekende en technische, benaming van een aircotoestel. Door het gebruik van het woord warmtepomp, ontstaan er echter direct misverstanden. Begrijpelijk. Waar zit dan het verschil? Wel, waar een klassieke warmtepomp voornamelijk met water werkt, via vloerverwarming -en koeling, werkt de airco met gekoelde of verwarmde lucht. Lucht lucht warmtepomp is dus geen schrijffout maar is gewoon hetzelfde als een airco. Gebruik gerust de benaming die je zelf wil.

Lees ookActies in mei: kortingen op een laadpaal, thuisbatterij en airco

Prijs van zonnepanelen met airco

De prijs van een airco of lucht lucht warmtepomp varieert sterk. Hij is namelijk afhankelijk van de oppervlakte die je wil koelen en de onderverdeling van de ruimtes. Om je toch een idee te geven: voor slaapkamers van ongeveer 16m² starten de prijzen vanaf € 1 500. Je installatie is dan volledig geïnstalleerd en opgeleverd. Moet je nog zonnepanelen plaatsen en overweeg je daarbij ineens de installatie van een airco? Profiteer dan zeker van het moment om een speciale projectprijs te bekomen. Vraag gerust een offerte of bel ons voor een gedetailleerdere prijsindicatie voor jouw project.

Conclusie

Koelen met de zon is dus perfect mogelijk. Wanneer je al zonnepanelen hebt liggen, maar ook als je nog van plan bent er te installeren. Met een aircotoestel, dat eigenlijk hetzelfde is als een lucht lucht warmtepomp, geniet je dan tijdens warme zomers van groene koeling. Je bent al gesteld vanaf € 1 500 maar voor een exacte prijsindicatie vraag je best een offerte op.

Facebook