Zonnepanelen en airco, dat is koelen met de zon

Als je al zonnepanelen hebt, waarom zou je dan niet ook een airco installeren? Op hete zomerdagen, wanneer de zon het sterkst is en je panelen de meeste energie opwekken, kan je airco namelijk draaien op puur zonne-energie. Volledig gratis! Zonnepanelen gecombineerd met een airco vormen zo het perfecte paar voor een comfortabel, koel huis zonder hoge energierekeningen.
Inhoudstafel

Hoeveel zonnepanelen om een airco draaiende te houden?

Hoeveel zonnepanelen je effectief nodig hebt om een airco te laten draaien op zonne-energie is niet exact te zeggen. Een lucht/lucht warmtepomp verbruikt namelijk zo weinig in verhouding tot wat je zonnepanelen op warme dagen produceren, dat je er niet eens extra panelen voor nodig hebt.

Verschil tussen airco en lucht/lucht warmtepomp

Het verschil tussen een airco en een lucht/lucht warmtepomp is heel simpel: er is er geen. De lucht/lucht warmtepomp is vooral een andere, minder gekende en technische, benaming vooreen aircotoestel. Door het gebruik van het woord warmtepomp, ontstaan er echter direct misverstanden. Begrijpelijk. Waar zit dan het verschil? Wel, waar een klassieke warmtepomp voornamelijk met water werkt, via vloerverwarming -en koeling, werkt de airco met gekoelde of verwarmde lucht. Lucht/lucht warmtepomp is dus geen schrijffout maar is gewoon hetzelfde als een airco. Gebruik gerust de benaming die je zelf wil.

Lees ook: moeten zonnepanelen op het zuiden gericht zijn?

Prijs van zonnepanelen met airco

De prijs van een airco of lucht/lucht warmtepomp varieert sterk. Hij is namelijk afhankelijk van de oppervlakte die je wil koelen en de onderverdeling van de ruimtes. Om je toch een idee te geven: voor slaapkamers van ongeveer 16m² starten de prijzen vanaf € 1 700. Je installatie is dan volledig geïnstalleerd en opgeleverd. Moet je nog zonnepanelen plaatsen en overweeg je daarbij ineens de installatie van een airco? Profiteer dan zeker van het moment om een speciale projectprijs te bekomen. Vraag gerust een offerte of bel ons voor een gedetailleerdere prijsindicatie voor jouw project.

In een notendop

Koelen met de zon is dus perfect mogelijk. Wanneer je al zonnepanelen hebt liggen, maar ook als je nog van plan bent er te installeren. Met een aircotoestel, dat eigenlijk hetzelfde is als een lucht lucht warmtepomp, geniet je dan tijdens warme zomers van groene koeling. Je bent al gesteld vanaf € 1 700 maar voor een exacte prijsindicatie vraag je best een offerte op.

PS: Wil je ‘s nachts ook gratis genieten van je airco, overweeg dan de aanschaf van een thuisbatterij om zo je overproductie overdag maximaal te benutten.

 

 

Zon en koeling

Gebruik zonnepanelen om je airco, een lucht-lucht warmtepomp, te voeden voor duurzame koeling.

Flexibel installatie

Geschikt voor bestaande en nieuwe zonnepaneleninstallaties.

Aetec helpt

Neem contact op voor een prijsindicatie en meer informatie.