Voor particulieren en bedrijven

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig voor het opladen van een elektrische auto?

Een elektrische auto opladen met zonnepanelen is perfect mogelijk. Zo rij je helemaal op gratis én groene energie. Een win-win voor jou en het milieu. Door de (auto)band genomen voorzie je daarvoor best 4 tot 8 extra zonnepanelen. Uiteraard is het verhaal echter iets complexer. Lees daarom zeker even verder.

Een elektrische auto thuis opladen

Een elektrische auto thuis opladen kan op 3 verschillende manieren. Een slimme laadpaal in combinatie met zonnepanelen is er daar één van. We lichten de werking ervan hieronder even toe en overlopen ook de andere manieren om je elektrische auto thuis op te laden.

Slimme laadpaal met zonnepanelen

Een slimme laadpaal die je combineert met zonnepanelen is het voordeligst om een elektrische auto op te laden. De energie van je zonnepanelen pomp je namelijk gratis in je auto. Daardoor rij je kosteloos en muisstil rond met je elektrische wagen. De slimme laadpaal detecteert bovendien wanneer de zonne-energie beschikbaar is. Op die manier doet hij aan load-balancing om te vermijden dat je huishouden zonder zonne-energie zou vallen wanneer je wagen oplaadt.

Lees ook: Alle soorten laadpalen helder uitgelegd

Hoeveel goedkoper is een slimme laadpaal met zonnepanelen?

Een voorbeeld van alle kosten per kilometer per type wagen geeft duidelijk aan waar de winst zit. De kosten per kilometer voor een:

  • elektrische auto: (thuis opladen via het net) gemiddeld € 0,055
  • dieselauto: gemiddeld €0,099
  • benzineauto: gemiddeld €0,119
  • auto op LPG: gemiddeld €0,07


Met een slimme laadpaal en zonnepanelen voor je elektrische wagen schakel je die € 0,055 ook nog eens uit en vergroot je je voordeel tov de andere wagens.
Let wel, als je gebruik maakt van een openbare laadpaal zit je al gauw op €0,108 per kilometer. Dat vergelijk je echter het best met tanken naast de snelweg. Dat verkies je ook pas als je echt niet anders kan.

Laden via stopcontact met zonnepanelen

Laad je je elektrische auto voornamelijk op op het werk of onderweg? Dan kan het zijn dat je thuis geen slimme laadpaal nodig hebt. Je kan je ev zelfs dan gewoon bijladen met gratis en groene energie van je zonnepanelen. Je sluit je wagen aan op je huishoudelijke net via een gewoon stopcontact. Dat net wordt vanzelfsprekend wel voorzien van energie uit zonnepanelen. Opgelet: dit gaat wel beduidend trager dan via een laadpaal en is alleen handig als je er toch de tijd voor hebt of alleen korte afstanden rijdt.

Laden via het elektriciteitsnet

Nog geen zonnepanelen maar wel een elektrische of hybride wagen? Dan kan je ook perfect via het reguliere net de elektrische auto thuis opladen. Dat is namelijk nog steeds 30% tot 50% goedkoper dan fossiele brandstoffen. Je kan bovendien heel bewust kiezen voor een groene energieleverancier om ook via die weg je steentje bij te dragen aan het milieu. Laat je echter zeker even correct informeren over de mogelijkheden van zonnepanelen want die blijven wel het voordeligst in combinatie met een slimme laadpaal.

Lees ook: moet ik een laadpaal combineren met zonnepanelen?

Hoeveel zonnepanelen moet ik dan bijleggen voor het opladen van een elektrische auto?

In de intro gaven we al aan dat je gemiddeld 4 tot 8 panelen nodig hebt. Op die manier kan je een hedendaagse elektrische wagen vlot opladen met zonne-energie. Om een preciezere berekening te maken, raden we echter aan te kijken naar de batterijcapaciteit van je elektrische auto. Het nederlandse ANWB legt het mooi uit: “Hoe meer zonnevermogen, hoe beter. Neem bijvoorbeeld de Volkswagen ID.3 (58 kWh / 145 pk). Volgens fabrieksopgave verbruikt dit model 15,5 kilowattuur per 100 kilometer. Rij je zo’n 15.000 kilometer per jaar, dan eigent de ID.3 zich per jaar 2310 kWh stroom toe.
Dit vermogen zullen je zonnepanelen dus minimaal moeten opbrengen. Liever meer natuurlijk: dan kun je ook de rest van je elektrische apparaten van zonne-energie voorzien. Hoeveel panelen voor jouw situatie wenselijk zijn, is onder andere afhankelijk van het soort paneel en de ligging ten opzichte van de zon. Neem de ID.3 van hierboven en een optimaal geplaatst zonnepaneel met een (gemiddelde) jaaropbrengst van 300 kW. Dan heb je dus voor het opladen alleen al minimaal acht panelen nodig.”

3 veelgestelde vragen over elektrische wagens opladen met zonnepanelen

Ik heb al zonnepanelen. Moet ik extra panelen leggen nu ik een elektrische auto ga kopen?

Je moet uiteraard niets, maar het is wel aangeraden. Je huidige installatie is waarschijnlijk berekend op je huishoudelijke noden. Tenzij er nog ruim overschot is (dit kunnen we berekenen), reken je dus best op extra panelen om je elektrische auto vlot op te kunnen laden met zonne-energie.

Kan ik ook een installatie nemen enkel voor m’n elektrische auto?

In principe wel, al zal het interessanter zijn om ineens je hele huishouden te voorzien van gratis zonne-energie. Aan jou de keuze.

Ik kan alleen ‘s avonds laden. Moet ik dan een thuisbatterij plaatsen?

Indien je enkel ‘s avonds kan laden, kan je de groene zonne-energie niet rechtstreeks van je panelen halen. Je kan dan inderdaad gebruik maken vaneen thuisbatterij. Die houdt de energie vast zodat je die ‘s avonds kan gebruiken.
Lees ook: 6 kritische vragen over elektrisch rijden beantwoord

Conclusie

Je hebt ruim 4 tot 8 extra zonnepanelen nodig om je elektrische wagen op te laden. Op die manier behoud je de capaciteit van de andere panelen voor je huishoudelijke noden. Je kan de zonnepanelen ook combineren met een slimme laadpaal, maar dat moet niet per se. De cijfers en aantallen in dit artikel zijn een loutere indicatie. Voor een specifieke inschatting voor jouw situatie (wagen, laadpaal, zonnepanelen, thuisbatterij, …) praat je best met een van onze experts. Zij helpen je met plezier door deze ingewikkelde materie.

Etrel laadpaal op staander - Realisatie Aetec
Facebook