Voor particulieren en bedrijven

Is een warmtepomp met bestaande radiatoren combineren een goed idee?

De combinatie van een warmtepomp met bestaande radiatoren kan onder voorwaarden. De belangrijkste daarbij is de huidige isolatie van je huis. Is die oké, dan krijg je je woning ongetwijfeld warm genoeg. Laat je echter niet verleiden tot warmtepompen op hoge temperatuur, want die zijn verre van rendabel. In dit artikel duiken we dieper in de uitleg achter deze korte intro. Lees dus zeker verder om jouw situatie goed te kunnen inschatten.

Over bestaande radiatoren en hun werking

Traditionele radiatoren zijn ontworpen om te functioneren met een hoge aanvoertemperatuur water, meestal op temperaturen van wel 70° tot 90°.  Je gas- of mazoutketel zorgt voor die hoge aanvoertemperatuur. Telkens wanneer de binnentemperatuur onder een bepaald punt daalt, moet de ketel intensief werken om het water in de radiatoren op te warmen. Als dat gebeurt, ontstaat er zogenaamde convectie. Dat fenomeen herken je aan de warme lucht die opstijgt tot ver boven je radiatoren. Soms bewegen zelfs de gordijnen ervan. De warmte die je dicht bij de radiatoren voelt, noemen we straling. Het is vooral via convectie dat een ruimte snel opwarmt. Houd dit allemaal even in je achterhoofd terwijl je verder leest voor meer inzicht.

Werking warmtepomp vs mazout- of gasketel

Een traditionele mazout- of gasketel werkt dus veelal op een hoge aanvoertemperatuur. Soms is die bovendien voorzien van een bijhorende boiler voor het sanitaire warm water.
Een warmtepomp werkt echter op een lage aanvoertemperatuur van meestal lager dan 45°.
Je bestaande ketel vervangen, betekent dus ook op een andere manier je radiatoren gaan gebruiken. Natuurlijke convectie creëren is immers niet echt mogelijk met een lage aanvoertemperatuur. Wij moeten goed bekijken of een warmtepomp dan wel of niet geschikt kan zijn voor jouw situatie.

Kan een warmtepomp dan wel met radiatoren?

Het verrassende antwoord is inderdaad ja. Zoals we in de intro al aangaven, zijn er echter enkele voorwaarden waaraan voldaan moet worden.  Zo is het is van cruciaal belang om vooral te vertrouwen op de stralingswarmte die je radiatoren afgeven. Die gaan namelijk op een lagere temperatuur warmte afgeven en weinig tot geen convectie uitlokken. Als je toch convectie wil stimuleren, kun je overwegen om gebruik te maken van een zogenaamde geventileerde radiator, wat in feite een mini-ventilator is die warmte verspreidt over de bestaande radiator.

Daarnaast is het essentieel om te begrijpen dat je nu continu zult verwarmen, zowel overdag als ’s nachts en niet met  pieken, zoals bijvoorbeeld ’s ochtends met aanzetten van je thermostaat. Je past zo het principe van vloerverwarming toe op je radiatoren. Hoewel dit in eerste instantie misschien ongebruikelijk klinkt, is het een uiterst energiezuinige benadering. Je zult namelijk slechts minimale energie verbruiken om je huis op de gewenste temperatuur te houden, in tegenstelling tot het verbruik van maximale energie om je huis telkens weer op temperatuur te brengen.

En kan dat in elke woning?

In principe is een warmtepomp geschikt voor installatie in vrijwel elke woning. Er is echter een cruciale factor waarmee rekening gehouden moet worden, en dat is de isolatie van je huis. Die moet van goede kwaliteit zijn voordat je zelfs maar overweegt om een warmtepomp te installeren. Het concept van het verwarmen van een huis met minimale energie is namelijk pas echt rendabel als je aanzienlijk weinig energieverlies hebt.

Doe de winter test

Is je woning voldoende geïsoleerd en overweeg je nu een warmtepomp in combinatie met je oude radiatoren? Doe dan de winter test om te ontdekken of de situatie ook echt geschikt is. Zet tijdens een koude winterweek de maximale aanvoertemperatuur van je gas- of mazoutketel op 50° en stel een constante ruimtetemperatuur in. Zo ontdek je of je ook met lagere watertemperaturen een aangename omgevingstemperatuur kan behalen en behouden. Lukt het met die 50°? Stel je huis dan verder op de proef en zak met 5°. Herhaal de test om te zien hoe laag je kan gaan. 

Over het algemeen is je woning geschikt voor een warmtepomp als je nog steeds comfortabel kunt verwarmen met watertemperaturen van 40°C tot 45°C.

Wat als je huis niet geschikt is voor een warmtepomp?

In die situatie raden we aan om de isolatie van je huis aan te pakken. We zien bij klanten altijd kansen om extra te isoleren én dat is echt de basis voor een rendabele warmtepompinstallatie. Hierbij enkele zaken die je eventueel kan aanpakken:

  • zolder (dakconstructie zelf en/of zoldervloer)
  • kruipkelder(tegen onderkant vloer gelijkvloers)
  • kelder (tegen onderkant vloer gelijkvloers)
  • muurisolatie
  • ramen (glas én kozijnen)
  • rolluikkasten (lege ruimte in kast)
  • deuren (kieren en deurplaat zelf)

Warmtepomp bij renovatie

Overweeg je een renovatie (grondig of deels), dan is vloerisolatie in combinatie met vloerverwarming het ideale alternatief. Toegegeven, dat is heel wat drastischer dan je radiatoren behouden, maar een warmtepomp in combinatie met vloerverwarming levert steevast de beste rendementen op.

En wat met de warmtepompen op hoge temperatuur?

Warmtepompen op hoge temperaturen voldoen niet aan onze rendabiliteitseisen. Ons doel is namelijk om onze klanten in staat te stellen baas te worden over eigen energie. Warmtepompen die op hoge temperaturen werken, verbruiken echter aanzienlijk meer elektrische energie waardoor ons streven naar energieonafhankelijkheid onrealistisch wordt. Om te voorzien in de elektrische behoefte van een warmtepomp op hoge temperatuur zou je namelijk aanzienlijk meer zonnepanelen moeten installeren. Die panelen maken het totaalplaatje uiteraard duurder én halen de rendementen bijgevolg stevig naar beneden.

Lees ook: 6 weetjes over combineren van warmtepomp en zonnepanelen

Conclusie

Test je woning en evalueer zorgvuldig of ze geschikt is voor het gebruik van een warmtepomp in combinatie met radiatoren. Als blijkt dat je woning niet aan de voorwaarden voldoet, dan is de belangrijkste conclusie dat isoleren of renoveren essentieel is om je woning voor te bereiden op een warmtepompinstallatie. 

Benieuwd wat dit allemaal voor jouw situatie betekent? Maak dan een vrijblijvende afspraak met onze adviseurs of bel ons vandaag nog.

Facebook